Grad Mostar je bio grad slučaj zahvaljujući HDZ-u i Draganu Čoviću

Zukan Helez (SDP BiH) i Nikola Lovrinović (HDZ BiH) sinoć su u emisiji Otvoreni studio na Federalnom radiju u osvrtu na izbor gradonačelnika u Mostaru ukrstili stavove. Lovrinović je Heleza optužio da propala ideja o rotirajućem gradonačelniku nije njegova, a Helez mu je poručio da izmišlja.

Svi koji misle da se moja ideja o rotirajućem gradonačelniku nije mogla sprovesti pojma nemaju o Stautu i Ustavu- poručio je Helez.

„To je itekako moglo biti pretočeno u djelo. Ideja je došla prekasno. Ja sam to napravio sedam dana prije izbora gradonačelnika grada Mostara, ali me niko nije uključio u taj proces. Onda su me zvali moji iz SDP-a da pitaju da li imam rješenje i krenuli smo. U prvi mah to je bilo prihvatljivo i za HDZ. Nije bilo nikakvih problema sa Statutom. A onda su iz HDZ-a kazali da je njima to neprihvatljivo. Ili su dobili obećanje od gradskih vijećnika pretpostavljam Boške Ćavar da neće glasati za ovo uprkos tome što su iz Naše stranke najavili da će dati podršku, čak je bio prijedlog da 16 mjeseci ipsred BH bloka bude Irma Baralija, ali eto to je propalo. I ja želim sve najbolje novom gradonačelniku Kordiću, vidim da je humanista, slušao sam njegove poruke, ako bude radio onako kako govori treba mu dati podršku. Ukoliko to bude radio imat će podršku SDP-a, ukoliko bude slušao svog šefa Dragana Čovića to neće biti dobro.“

Helezov kolega iz parlamentarnih klupa i HDZ-ov zastupnik Nikola Lovrinović uzvratio je Helezu kazavši da očito ima problema s predsjednikom HDZ-a te ga pozvao da kaže odakle mu ideja o rotirajućem gradonačelniku aludirajući na to da je došla iz određenih krugova.

„Čini mi se da gospodin Helez se u zadnje vrijeme budi i liježe sa Čovićem u glavi, kao da ga sanja svaki dan. Ove njegove konstrukcije- slušati i ne slušati Čovića mi paraju uši, ali on to tako radi. Ja koliko znam, ne znam hoće li to Zukan htjeti reći u ovoj emisiji to nije bila njegova ideja, neću ja da kažem, ali ja koliko znam tu je on ideju od drugog dobio. Neka on sam kaže je li to tako“- kazao je Lovrinović dok mu je Helez poručio da izmišlja.

„Očito je da je ovo komplikovano za Nikolu da shvati, nisam ja to ni od koga dobio. To sam ja smislio“- kazao je Helez te dodao kako je stanje u Mostaru u proteklom periodu odgovornost HDZ-a.

„Grad Mostar je bio grad slučaj zahvaljujući HDZ-u i Draganu Čoviću. Nikola očito dolazi iz jednopartijskog sistema, a Dragan Čović je isto bio dugo u Savezu komunista kao i Nikola i to je na njega ostavilo traga i sad oni misle da niko ne smije drugačije razmišljati nego samo kako Čović misli. Gospodine Lovrinoviću meni nije šef Dragan Čović, Vama jeste pa ga svako jutro poljubite u ruku, a ja nemam tu obavezu. Ja sam samo iznio svoj prijedlog, nije prošao, vi ste izlobirali, zaprijetili, šta već jeste radili i to ide dalje.“


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu