OO SDP Gračanica

Gračanica ponovo postala grad

Na prvoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hecegovine, po skraćenom postupku je usvojen Prijedlog Zakona o Gradu Gračanica.
Nakon perioda u kome je administrativnim izmjenama Gračanica imala status općine, Odlukom Doma naroda Parlamenta Federacije BiH je vratila status grada koji je prvi put službeno stekla u avgustu 1548. godine carskim ukazom Sulejmana Veličanstvenog.

Uprkos povremenim razdobljima stagnacije Gračanica je sve do kraja Osmanskog razdoblja ostala jedno od najznačajnijih gradskih naselja Sjeverne Bosne. Dolaskom Austro-Ugarske Gračanica 1883. godine dobiva prvu modernu Gradsku upravu – gradsko vijeće sa gradonačelnikom, odnosno gradskim poglavarstvom. U tom periodu Gračanica je ostala i upravno središte šireg područja-kotora Gračanica. Stoga ne čudi da je uz ispunjenje danas postavljenih kriterija ponovo zavrijedila status Grada.

Razlog za donošenje ove Odluke proizilazi iz činjenice da Općina Gračanica svojim statusom razvijenog poduzetničkog grada koje se oduvijek naslanjalo na vlastite snage i potencijale usmjerenog ka evropskom putu, kao i prisutni trendovi na našoj Općini ukazuju na potrebu promjene statusa u grad kao jedinicu lokalne samouprave s jačim društvenim i političkim utjecajem.

Prema Zakonu, općina i grad kao jedinice lokalne samouprave imaju iste nadležnosti, prava i obveze. Međutim, stjecanjem statusa grada, jedinice lokalne samouprave dobivaju na većem značaju u odnosima prema domaćim, ali i međunarodnim organizacijama i partnerima.

Razlog za donošenje ove Odluke proizilazi iz činjenice da Općina Gračanica svojim statusom razvijenog poduzetničkog grada koje se oduvijek naslanjalo na vlastite snage i potencijale usmjerenog ka evropskom putu, kao i prisutni trendovi na općini Gračanica ukazuju na potrebu promjene statusa u grad kao jedinicu lokalne samouprave s jačim društvenim i političkim utjecajem.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.