Saša Magazinović za FTV

Godinu na izmaku su obilježili destabilizirajući procesi po mir u svijetu

Rat između Izraela i Hamasa je na vrhu liste događaja koji su obilježili 2023. godinu u svijetu, slažu se vanjskopolitički eksperti i analitičari koje je kontaktirala Fena.

Šef Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope Saša Magazinović kaže da su godinu na izmaku definitivno obilježili destabilizirajući procesi po mir u svijetu.

– Na rusku agresiju na Ukrainu se vezao rat u Gazi koji je započet u oktobru brutalnim terorističkim napadom Hamasa, a koji se nastavio odmazdom Izraela koja je vremenom poprimila karakteristike genocida. Već sada ogroman broj mrtvih i ranjenih civila iz dana u dan raste – rekao je Magazinović.

Po njegovim riječima, paralelno sa tim svjedočimo rušenju principa logike postojanja velikih međunarodnih organizacija, kao i okretanju glave od vrijednosti na kojima bi svijet trebao da počiva.

– Velike sile su skoncentrisane na svoje ciljeve, kako u pravcu kontrole teroririje, tako i na ekonomske, prije svega energetske. Politički i ekonomski slabi su kolateralna šteta i pijuni u toj novoj svjetskoj partiji šaha. Uz sve to postoji ogromno nerazumjevanje procesa pa umjesto da ih se analitički prati i strateški promišlja, većina se ponašaju kao navijači na utakmici koji nekritički podržavaju svoj klub. U narednoj godini, nažalost, “igra” će se nastaviti, bez našeg uticaja, ali sa posljedicama i po nas – zaključio je Magazinović.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.