N1/Besima Borić

Gledamo buđenje fašističkih ideja i nedovoljan odgovor drugih progresivnih strana

Članica Predsjedništva SDP-a BiH Besima Borić bila je gošća jutarnjeg programa Novi dan na N1 televiziji.

O dešavanjima na regionalnoj političkoj sceni, Borić je kazala:

“Gledamo buđenje fašističkih ideja, potpuno necivilizacijskih stvari i nedovoljan odgovor drugih progresivnih strana. Te progresivne snage imaju šansu i mogle bi da budu mnogo glasnije. Sami se trebamo zapitati da li želimo da se vratimo unazad u prošlost u neke nemile događaje ili da barem malo vidimo svjetlo”, istakla je Borić.

Povodom nedavnih “prepucavanja” na bh. političkoj sceni između SDA i HDZ BiH, Borić je kazala:

To im je najlakše za raditi, dizanje nacionalnih tenzija i to im prolazi godinama. Spali smo na to da nam tri-četiri čovjeka kroje sudbinu i odlučuju o tome šta će se nama svima događati. Mi smo suočeni sa tim načinom djelovanja; jer isti ti političari koji nam kriju sudbinu ništa ne čine da bi zakonodavna tijela trebala biti mjesta gdje se donose odluke“, kazala je Borić i dodala:

HDZ tvrdi da nema parlamentarne većine, dok SDA kaže da nema nikakve krize. Međunarodna zajednica samo brine o tome da se naši političari nešto dogovore, a nebitno je o čemu. SDA pokušava širiti pozitivnu atmosferu što suštinski nije loše kada bi iza njih bila neka pozitivna djela“.