Saša Magazinović

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland podržava novi pristup EU za BIH

Novi pristup podrazumijeva partnerski rad BiH i EU na ekonomskim i socijalnim reformama, kao i insistiranje na vladavini prava i borbi protiv kriminala i korupcije.

Slika

Član Stalnog izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Saša Magazinović susreo se danas u Strazburu sa glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjrønom Jaglandom i razmijenili mišljenja o procesu reformi u Vijeću Europe, s posebnim osvrtom na povećanje efikasnosti rada Europskog suda za ljudska prava i na smanjenje broja slučajeva koji čekaju na odlučivanje Suda. 

Tokom sastanka razgovaralo se i o ulozi Vijeća Europe u procesu proširenja Europske unije, te je konstatirana snažna potpora Vijeća Europe što bržem uključenju BiH u EU. 

Posebna pažnja posvećena je i temi novog pristupa EU za BiH, koji ima za cilj dinamiziranje procesa s ciljem da BiH mnogo brže postane članica EU. 

Kako je istaknuto, to podrazumjeva partnerski rad BiH i EU na ekonomskim i socijalnim reformama, kao i insistiranje na vladavini prava i borbi protiv kriminala i korupcije. 

Jagland je dao potporu novom pristupu EU-a za BiH, te je naglasio kako se slaže sa sugovornicima da novi pristup nikako ne znači zanemarivanje implementacije presude u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“, već otvaranje više paralelnih procesa. 

Glavni tajnik Jagland još jednom je naglasio punu opredjeljenost Vijeća Europe da surađuje sa BiH u svim prigodama i ocijenio iskrenim i prijateljskim odnos između Vijeća Europe i BiH kao punopravne članice. 

Osim sa gospodinom Jaglandom, koji se ponovo kandidirao za poziciju glavnog tajnika Vijeća Europe, članovi Stalnog izaslanstva PSBiH u PSVE Milica Marković, Ismeta Dervoz, Senad Šepić i Saša Magazinović razgovarali su, na odvojenom sastanku, i sa Sabinom Leutheusser – Schnarrenberger iz Njemačke, koja se takođe kandidirala za poziciju glavnog tajnika Vijeća Evrope. 

Bilateralnim susretima našeg izaslanstva nazočio je i veleposlanik BiH u Vijeću Europe Almir Šahović. 

Članovi Stalnog izaslanstva PSBiH u PSVE od ponedjeljka u Strazburu učestvuju u redovnom proljećnom zasjedanju PSVE, koje će trajati do petka, saopćeno je iz PSBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.