Sarajevo

Glavni odbor SDP BiH zasjeda sutra, razmatrat će izmjene statuta

Kadrovska komisija će sutra ponuditi prijedloge kandidata za predsjednika SDP-a i kandidate za Glavni i Nadzorni odbor SDP-a. Kandidati za budućeg predsjednika stranke su: Selim Bešlagić, Berima Borić, Nermin Nikšić, Mirko Pejanović i Svetozar Pudarić

Slika

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zasjedat će sutra u Sarajevu, a delegati će razmatrati proceduru za održavanje trećeg vanrednog kongresa SDP-a zakazanog za 6. decembar.

Kadrovska komisija će sutra ponuditi prijedloge kandidata za predsjednika SDP-a i kandidate za Glavni i Nadzorni odbor SDP-a. Kandidati za budućeg predsjednika stranke su: Selim Bešlagić, Berima Borić, Nermin Nikšić, Mirko Pejanović i Svetozar Pudarić.

Ranije je aktuelni predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija kazao da će kandidati koje utvrdi Glavni odbor za predsjednika imati obavezu da naprave svoj program djelovanja s prijedlozima za jačanje SDP-a.

Kao jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice je i izmjena Statuta koji će se direktno vezati za naredni redovni kongres stranke, čije je održavanje planirano za devet mjeseci, kada bi trebala biti promijenjena procedura izbora unutar partije.

– Jedan od principa koji je predložen da svaki član SDP-a ima pravo glasati tako što će se unutar SDP-a formirati Izborna komisija koja će provesti proceduru glasanja te napraviti nekoliko biračkih mjesta na kojima će članovi SDP-a moći glasati. Drugi princip je takozvani američki princip gdje bi svaki član imao pravo da glasa i da bira delegate koji će ga predstavljati na kongresu – pojašnjavaju u SDP-u.

O ova dva principa sutra će se izjašnjavati Glavni odbor, a potom bi usvojeni prijedlozi trebali biti razmatrani na kongresu budući da je to jedino tijelo stranke koje može mijenjati Statut ili usvajati potpuno drugačiji Statut.

Sjednica Glavnog odbora bit će održana u sali Općine Centar  u 10 sati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.