Sarajevo

Glavni odbor SDP BiH potvrdio kandidatske liste za predstojeće Opšte izbore

Pitanje kandidata za člana Predsjedništva BiH na današnjoj sjednici nije razmatrano, iz razloga što je u toku odabir između kandidata sa podjednakim kvalitetima te su po ovom pitanju potrebne dodatne konsultacije među članovima Predsjedništva SDP BiH

Slika

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH potvrđene su izborne liste za predstojeće Opšte izbore u oktobru. Kao i do sada, SDP BiH će imati kandidate za sve nivoe vlasti u BiH, a u odnosu na prošle Opšte izbore iz 2010. godine, struktura listi je doživjela određene promjene.

Pitanje kandidata za člana Predsjedništva BiH na današnjoj sjednici nije razmatrano, iz razloga što je u toku odabir između kandidata sa podjednakim kvalitetima te su po ovom pitanju potrebne dodatne konsultacije među članovima Predsjedništva SDP BiH.

Za ovogodišnje Opšte izbore na listama prisutno je pet posto više mladih ljudi i pet posto više žena, dok je iz reda Ostalih, kandidata za ove izbore više za dva posto. Na taj način SDP BiH dokazuje da i dalje ravnopravno zastupa interese i prava svih naroda i građana BiH. Kandidatske liste imaju ukupno 593 kandidata, a od tog broja 356 kandidata su Bošnjaci, 104 su kandidata iz reda hrvatskog naroda, 88 kandidat iz reda srpskog naroda, dok 44 kandidata dolaze iz reda Ostalih. Na listama se nalazi 343 muškarca, 251 žene i 199 mladih osoba.

Na današnjoj sjednici Glavni odbor jednoglasno je usvojio Osnove izborne strategije za predstojeće Opšte izbore te je zaduženo Predsjedništvo SDP BiH da prati implementaciju strategije na terenu. Članovima GO je predstavljen i Manifest 2020 – osnovni programski dokument SDP BiH za predstojeće Opšte izbore, koji je, također, jednoglasno usvojen od strane članova GO i koji će biti zaduženi za njegovu realizaciju i evaluaciju, u zavisnosti od aktuelne društveno-političke situacije u našoj zemlji. 

Na kraju sjednice GO izraženo je zaprepaštenje nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH o ukidanju Zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko distrikt, jednog od boljih zakona usvojenih od strane Vlade i Parlamenta FBiH, koji bi na kvalitetan način riješio probleme povratnika. 

Žalosno je što se toliko vremena čekalo na ovaj zakon, a tako brzo je stavljen van snage te se zbog toga teško oteti dojmu da u svemu ovome nije bilo i političkog uticaja, jer je istovremeno ukinuta i Uredba Vlade RS o provjeri prebivališta. Stoga članovi GO traže od kadrova SDP BiH u Vladi FBIH da učine sve da prije Opštih izbora sličan zakon ponovo bude usvojen.


 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.