Reakcija na istupe predsjednika SPUS-a Harisa Zahiragića na Facebooku

Glas studenata ne smije biti govor mržnje

Kantonalni Forum mladih Socijaldemokratske Partije Bosne i Hercegovine Sarajevo izražava svoju najdublju frustriranost, ogorčenost, te u najblažu ruku rečeno šokiranost na javne istupe novoizabranog predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, Harisa Zahiragića, a u vezi sa nedavnim homofobnim napadom na posjetioce i goste art kina Kriterion.

Forum mladih SDP-a Kantona Sarajevo čine najvećim dijelom studenti ove visokoškolske ustanove, te stoga smatramo da je naša moralna i građanska dužnost oglasiti se. Smatramo da nas studente ove najstarije visokoškolske ustanove u građanskoj, demokratskoj i sekularnoj Bosni i Hercegovini, uspostavljenoj na tekovinama antifašističke borbe, na čelu njenog najvišeg studentskog predstavničkog tijela ne može, niti smije predstavljati osoba koja svojom retorikom zapravo napade indirektno i podržava.

Kao studenta prava, te bivšeg predsjednika Udruženja studenata prava, napominjemo kolegu Zahiragića o tome kako je sa svojim krajnje neukusnim, homofobnim i šovinističkim stavovima ujedno i prekršio Ustav Bosne i Hercegovine, Član II stav 3, pod stavkama b, d, g, h, i, pa i j. Također, kolegu podsjećamo i to da je prekršio Statut SPUS-a, i to po Članu I, stav 4 u kojem se kaže kako je SPUS organizacija koja poštuje načelo jednakosti svih građana, te svačija prava i slobode nezavisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom porijeklu, imovini, rođenju, obrazovanju, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Također bismo napomenuli kolegu Zahiragića da je klasifikacija na „zdrave i normalne“ s jedne, te „bolesne i nenormalne“ s druge strane, pravno i retorički zadnji put bilo u upotrebi sredinom 30tih i 40tih godina u Europi i to u onom režimu protiv kojeg su se borili većinom naši, pa i njegovi vršnjaci, te dali svoje živote da bi danas uživali u svemu onome što on kao studentski aktivista svojim stanovištem podriva. Isto tako bismo ga podsjetili na to da je poređenje nečijeg seksualnog opredjeljenja sa krivičnim djelima poput silovanja, pedofilije ili zoofilije ne samo neumjesno, segregacijski, već i pravno nemoguće, što bi kolega, očito, trebao da zna, s obzirom da mu je pravo struka. I naposlijetku, skrenuli bismo mu pažnju i na to kako je status LGBT populaciji etiketa „bolesnih“ ukinuta 70tih godina prošlog stoljeća.

Ovom prilikom podsjećamo i kolegu Zahiragića, da smo svjesni tradicije SPUS-a koja se ogleda u lošem ophođenju prema finansijskim sredstvima, sumnjivim trošenjima u vidu višemjesečnog rent-a-cara, promociji koncerta koji bi svakako i bio održan, “studijskim” trodnevnim putovanjima za upravu SPUSA-a sa džeparcom od 560KM po osobi i drugim ne tako svijetlim primjerima koji nisu dobili medijsku pažnju koju zaslužuju. Vaše kolege studenti, osjetili su na svojoj koži i ova finansijska dešavanja, a trenutno ne osjećaju nikakvu promjenu kursa, kojim SPUS odavno ide.

Stoga, stajališta kolege Zahiragića nisu stajališta studenata Univerziteta u Sarajevu, ali ni akademske ustanove koju on na ovaj način također predstavlja, te kao interesni oblik organizovanja sa političkom moći odlučivanja, tražimo od ostalih političkih podmladaka, kao i svih ostalih studenata koji nisu politički aktivni, da budemo jedan glas, te da ovakvi ispadi ne prođu bez odgovarajućih sankcija.

Naposlijetku, reagovanje ćemo zaključiti parafrazirajući stav slovenačkog filozofa Žižeka po pitanju različitih oblika ekstremizma i radikalizma, gdje on kaže kako su određeni ljudi radikalni spram druge strane samo onda kad nisu sigurni u svoje vlastite stavove spram onoga što kritikuju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.