Bihać

Gdje je odgovornost?

Zahtjevamo da se vijećnicima i građanima podnese izvještaj o stanju u Sportskom savezu općine Bihać i minusu od nekoliko stotina hiljada KM, te im se objasni u koju svrhu i po čijem nalogu su stvarane te nepokrivene obaveze, kao i brojna druga pitanja

Slika

U cilju transparentnog i pravovremenog informisanja javnosti dužni smo skrenuti pažnju građana  Bihaća i upozoriti na neodgovorno, stihijsko i štetno upravljanje Općinom Bihać.

U proteklom periodu pojavila su se brojna pitanja na koja vijećnici i građani ne mogu dobiti odgovor jer rukovodstvo  Općinskog vijeća Bihać već  treći mjesec ne zakazuje svoje sjednice i ne izvršava obaveze predviđene Programom rada  čime se grubo krši Poslovnik općinskog vijeća kojim je predviđeno da se redovne sjednice održavaju najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i češće.

Očito  je da se od javnosti želi sakriti stvarna situacija u Općini Bihać, naročito u općinskom Budžetu koji kao prenapuhani balon u svakom trenutku prijeti pucanjem  radi izostanka racionalnog planiranja i ravnoteže između budžetiranih iznosa  i ostvarenja budžetskih prihoda,  čime je prekršen Zakon o budžetima u Federaciji  BiH koji nalaže da Budžet mora biti uravnotežen, tako da ukupni prihodi i primici pokrivaju ukupne rashode i izdatke.

Očekujemo da Načelnik općine  ispuni svoju zakonsku obavezu i podnese izvještaj o realizaciji i utrošku budžetskog novca za prvih 6 mjeseci, te da javnost obavjesti šta je sa sredstvima koja su prikupljena za sanaciju štete prouzročene požarom u Kantonalnoj bolnici "dr. Irfan Ljubijankić"  i  zašto ta sredstva do sada nisu upućena u svrhu za koju su i prikupljena.

Zahtjevamo da se vijećnicima i građanima podnese izvještaj o stanju u Sportskom savezu općine Bihać i minusu od nekoliko stotina hiljada KM, te im se objasni u koju svrhu i po čijem nalogu su stvarane te nepokrivene obaveze,  kao i brojna druga pitanja.

Zar je potrebno da Bihać bude tema saopćenja Centralne izborne komisije kao općina koja ne izvršava svoje obaveze prema Izbornoj komisiji s čime se direktno ugrožava predstojeći izborni proces i dovodi u pitanje održavanje i regularnost  izbora na području naše Općine.

Radi niza važnih i neriješenih pitanja koja zahtjevaju odgovore, te radi zakonitog i pravovremenog izvršavanja obaveza iz djelokruga  Općinskog vijeća i Općine Bihać pozivamo Predsjedavajućeg da hitno sazove redovnu sjednicu Općinskog vijeća.

U protivnom, bit ćemo prisiljeni  u skladu sa Poslovnikom Općinskog vijeća (član 73. stav 2. ) sjednicu Vijeća sazvati u ime 1/3 vijećnika, te zatražiti raspravu  o odgovornosti Predsjedavajućeg i njegovih zamjenika u postupku odbijanja sazivanja sjednice.                                                                                                                   

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.