Garibija za Guardian: Sarajevo i djela Pamuka su sjajni dijelovi ljudske historije i tu će stajati zajedno

Britanski The Guardian pisao je kako je Orhanu Pamuku po političkom nalogu uskraćena titula počasnog građanina Sarajeva. Poznati britanski dnevnik i jedan od najuglednih svjetskih medija piše kako je na prijedlog Buybook-a ovaj dobitnik Nobelove nagrade nominovan za počasnog građanina Sarajeva, a i da je trebao posjetiti ovaj grad na proljeće jer trenutno radi na scenariju o ratu u Bosni. Nakon jednoglasnog usvajanja prijedloga, navodi se u tekstu, u drugom krugu došlo je do izmjene jer su se predstavnici vladajuće SDA prepali da bi time mogli razljutiti turske vlasti. Naime, Orhanu Pamuku u Turskoj prijeti zatvorska kazna jer je jedan od glasnih kritičara politike aktuelne vlasti.

Malik Garibija, predsjednik SDP Stari Grad Sarajevo, za The Guardian je poručio da i Sarajevo i djela Orhana Pamuka spadaju u sjajne dijelove ljudske historije, te da će zasigurno tamo stajati zajedno, za razliku od gradskih vlasti koje su donijele ovu sramnu odluku.

„Gospoda na vlasti su trebali biti gradski oci Sarajeva, a ponašaju se kao maćehe male Erdoganove varoši. Uvjeren sam da je Turska naša prijateljska zemlja i da su Turci nama prijateljski narod, pa sam stoga siguran da se i oni sami stide pred ovakvim gestama, kao što bi se svaki dobar prijatelj postidio. Prijatelj bi nas podigao i ne bi dozvolio da pred njim klečimo, posjeo bi nas za isti sto i sačuvao nam obraz.

Nadam se da će Orhan Pamuk, zbog djela koje je napisao i koja ga svrstavaju u red najpoznatijih Turaka i najvećih pisaca u historiji, postati naš počasni sugrađanin. Ova politička previranja su privremena i ona će sigurno proći, ali Pamukova fantastična djela će ostati dio historije, dugo nakon što ovi politički projekti budu zaboravljeni.

SDP BIH će svakako reagovati i u Gradskom vijeću tražiti da se problem ispravi, ali dobrim dijelom već je kasno, šteta ugledu Grada je nanesena onog momenta kada je ovakva vijest otišla u eter“, poručio je Garibija za britanski Guardian.

Cijeli tekst možete pogledati na stranici Guardiana:

https://www.theguardian.com/books/2018/feb/20/sarajevo-reverses-decision-to-make-orhan-pamuk-honorary-citizen-turkey-erdogan


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu