Garibija: Uvećavamo subvencije za grijanja sa 450 na 500 KM

Kako je prošle sedmice i najavljeno, subvencije grijanja najugroženijim kategorijama u Kantonu Sarajevo uvećane su sa 90 na 100 KM mjesečno. Pravo na subvencioniranje grijanja trenutno ima oko 1370 najugroženijih domaćinstava u Kantonu Sarajevo. Subvencije se plaćaju za pet mjeseci grijne sezone, tačnije za novembar, decembar, januar, februar i mart, što za cijelu sezonu predstavlja uvećanje sa 450 na 500 KM. Važno je reći i da će se uvećanje ovogodišnje subvencije primjenjivati retroaktivno na cjelu godinu, odnosno da će korisnici moći ostvariti subvenciju po u novom iznosu za januar, februar i mart.

Cjelokupni resor se zasniva na paušalnim procjenama i tek ćemo sa jedinstvenim registrom korisnika moći imati osnovu za reformu zasnovanu na stvarnoj potrebi, međutim ovdje je bilo prostora za brzo djelovanje jer se bez sumnje radi o najugroženijim porodicama sa najmanjim primanjima ili negdje čak potpuno bez primanja. Nažalost, svjedoci smo da nepravde ima mnogo i nećemo sve riješiti, ali nastojimo da radimo u korist umanjenja razlika i želimo najviše pomagati onima koji su najugroženiji. Kada pogledamo kakvi su uslovi potrebni da bi se ova subvencija ostvarila, trebamo se postidjeti što kod nas uopšte živi toliko ljudi sa tako malim primanjima.

Pravo na subvencioniranje imaju pojedinci i porodice čija primanja po članu domaćinstva ne prelaze 70 KM, penzioneri koji žive sami i primaju manje od 160 KM, dvočlane porodice penzionera čija primanja ne prelaze 220 KM, kao i osobe paraplegičari. Jedan od dodatnih uslova je da stan ili kuća u kojima žive nisu veći od 44m2, odnosno dodatnih 10m2 po glavi domaćinstva, a pravo imaju i kategorije koje ispunjavaju pravo na stalnu novčanu pomoć. Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo je obezbjedilo sredstva u budžetu i neće imati problema sa isplatom uvećanih subvencija za 2019. godinu.

Ministarstvo uvodi red u ovu oblast, sredstva za subvencioniranje se doznačavaju za centralno grijanje, prirodni gas i druge vidove grijanja. Za centralno grijanje i prirodni gas sredstva se po ispostavljenoj fakturi uplaćuju direktno javnom preduzeću, dok se za druge vidove grijanja isplaćuju korisniku prema priloženom fiskalnom računu. Na taj način onemogućeno je gomilanje dugovanja prema komunalnim preduzećima, kao i kupovina ogrjeva bez računa.
Prvobitna namjera tima Ministarstva je bila i da zabranimo kupovinu uglja subvencijama, ali analiza je pokazala da samo mali broj subvencioniranih korisnika zaista kupuje ugalj ovim novcem. Zaključili smo da nećemo raditi ekološku reformu preko leđa najugroženijih građana. Stoga je na inicijativu Damira Filipovića, ministra prostornog uređenja i okoliša, dogovoren alternativni program koji će uskoro biti predstavljen.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.