FSA Novi Grad: Osuđujemo beskrupulozne izjave Fadila Novalića

Nakon godina i godina bezuspješne borbe za svoja prava, nakon ispraznih obećanja, laži i obmana, nakon što su industrije u kojima su radili sistematski i planski gotovo u potpunosti uništene, nakon što su nekada industrijski giganti dovedeni na gotov nestanak, nakon što je jedan od njih zbog nemogućnosti odlaska u penziju izvršio samoubistvo, skoro 40 radnika Rudnika Stara jama u Zenici, a kojima su se solidarno pridružili i radnici Željezare Zenica, stupili su u štrajk glađu.

S ovim u vezi, Forum sindikalnih aktivista SDP Novi Grad Sarajevo ovom prilikom oštro osuđuje izjave premijera FBiH, Fadila Novalića, date u intervjuu za FTV dana 11.1.2018. godine, a koji je tom prilikom istakao kako su protesti zeničkih rudara (i drugi brojni protesti koji su se događali tokom 2017. godine) zapravo „vrlo mali protesti“ koji su „malog intenziteta“, i to radnika iz „umiruće privrede iz nekog prošlog sistema“ a koja se, prema njegovim riječima, „nije snašla na tržištu.“

Ukoliko ima onih koji još nisu shvatili, „snalaženje na tržištu“ u periodu nakon rata u našoj državi ne predstavlja ništa drugo do beskrupolozno, nehumano, antiradničko otimanje, rasprodaju i sistematsko uništavanje društvene imovine (imovine, najprije, radnog naroda BiH), a od strane novonastalih post ratnih tajkuna, „uspješnih privatnika“ i „kontroverznih biznismena“, uveliko potpomognutih i sponzonisanih do strane vladajućih struktura u kojima upravo Novalićeva SDA igra konstantnu ključnu (radničkom narodu kičmoslamajuću) ulogu.

Tako premijer vjerovatno, kada govori o onima „koji su se snašli“ govori o onim radnicima čija su radna mjesta ukinuta, čije su fabrike uništene, imovina rasprodana, a oni sami ostali bez teško zarađenih plata i uplata za zdravstveno i penziono osiguranje. S druge strane, pod onima koji se „nisu snašli“ vjerovatno se misli na one radnike koji uprkos svim problemima (prijetnjama, ucjenama, zastrašivanjima) pokušavaju da se izbore, protestima i štrajkovima, za ono što su zaradili.

Stoga, FSA SDP Novi Grad Sarajevo poziva sve one koji od svoga rada žive, namjeravaju da žive ili su svojim radom zaradili penziju, na opštu međusobnu solidarnost i podršku u zajedničkoj borbi svih nas, jer samo ujedinjeni u opšti zajednički pokret možemo stvoriti sistem pravednosti, ravnopravnosti i solidarnosti, sistem ne za pojedince nego za sve nas.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu



Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.