Sastanak Nikšić-Delmaso

Francuska daje punu podršku reformama na evropskom putu naše zemlje

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Francoisom Delmasom. U fokusu razgovora bile su teme koje se tiču evropskog puta naše zemlje, reformskih pitanja, te aktuelne sigurnosne i političke situacije.

Premijer Nikšić upoznao je francuskog ambasadora sa ispunjavanjem obaveza i prioriteta u procesu približavanja Evropskoj uniji.

– U proteklom periodu uspjeli smo usvojiti jedan set zakona, te graditi pozitivnu atmosferu razgovora i dogovaranja bez sukobljavanja i konfrontiranja. Pred nama stoje izazovi i voljeli bismo da puno brže ispunjavamo uslove koje je pred nas postavila Evropska unija kada je u pitanju donošenje zakona, a koji imaju ogroman benefit za sve građane BiH. Mi u Vladi Federacije BiH smo čvrsto opredijeljeni da to uradimo što prije – istakao je premijer Nikšić.

Kazao je da je fiskalna reforma prioritet na koji je Vlada Federacije BiH trenutno fokusirana, putem donošenja novih zakona o porezima, doprinosima i minimalnoj plati, kao i uvođenja procesa online fiskalizacije s ciljem efikasnije borbe protiv sive ekonomije i utaje poreza.

Ambasador Delmas izrazio je punu podršku Francuske putu naše zemlje ka EU, te daljem unapređenju bilateralne saradnje, kao i rješavanju važnih pitanja koja su iz nadležnosti Federacije BiH. Podsjetio je da je Francuska podržala dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te naglasio podršku svoje zemlje proširenju Evropske unije.

– Moja ekipa stoji na raspolaganju, spremna da zajednički radimo na svim pitanjima koja su važna za naše dvije zemlje. Želim da nastavimo učvršćivati odnose u svim oblastima i da istaknem da u Ambasadi Francuske imate prijatelja – naglasio je francuski ambasador.

Ocijenjeno je da je nastavak saradnje policijskih i sigurnosnih službi važan, a s ciljem jačanja zajedničke sigurnosti. Sagovornici su istakli i važnost potrebnih reformskih procesa na jačanju vladavine prava, kao i na zaštiti integriteta izbornog procesa. Također, iskazana je podrška jačanju veza Francuske i Federacije BiH, posebno kada je riječ o saradnji privrednika, ali i oblasti zaštite okoliša, te učenja francuskog jezika.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.