Foruma mladih SDP Brčko distrikta BiH primilo predstavnike udruženja ”Romski san”

Zajednički zaključak ovog sastanka je da je krajnje vrijeme da aktuelna vlast počne brinuti o romskom stanovništvu. FOM SDP-a Brčko distrikta BiH će u narednom periodu sarađivati sa ovim udruženjem, pružajući im pomoć pri ostvarenju njihovih osnovnih prava i poboljšanju njihovog statusa u društvu

Slika

Rukovodstvo Foruma mladih Distriktne organizacije SDP BiH sinoć je u prostorijama SDP-a u Brčkom primilo predstavnike udruženja građana ”Romski san” povodom 8. aprila, Svjetkog dana Roma.

Svjetski dan Roma 8. aprila obilježava se od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Svjetski dan Roma je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

U Bosni i Hercegovini, pa i u našem Distriktu, živi veliki broj Roma čiji položaj i životni standard često nisu prikladni 21.stoljeću u kojem živimo. Stanje u kojem se nalaze Romi koji žive u Brčko distriktu BiH je jako loše. Kao najveće probleme s kojima se danas susreću Romi u Distriktu istaknuo je lošu obrazovnu strukturu te nizak životni i zdravstveni standard.

Predstavnici udruženje građana ”Romski san” podsjetili su da su Romi na području Brčko distrikta BiH dugo naseljeni, što ih svrstava u autohtone nacionalne manjine, te da su zbog svog načina života kroz stoljeća bili isključivani iz društvenog života, a da ih i danas muči visoka nezaposlenost, siromaštvo i segregacija.

Najveći broj mladih Roma svoju budućnost ne vidi u Brčkom niti u Bosni i Hercegovini, već se nada odlasku u inostranstvo.

Zajednički zaključak ovog sastanka je da je krajnje vrijeme da aktuelna vlast počne brinuti o romskom stanovništvu. FOM SDP-a Brčko distrikta BiH će u narednom periodu sarađivati sa ovim udruženjem, pružajući im pomoć pri ostvarenju njihovih osnovnih prava i poboljšanju njihovog statusa u društvu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.