Zastupljenost oba spola od 40 posto

Forum žena SDP BiH uputio podršku Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH

Forum žena SDP BiH je uputio pismo podrške Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojim se predviđa da u sastavu Vijeća ministara BiH bude zastupljeno najmanje 40% osoba oba spola. Po ko zna koji put, FOŽ SDP BiH na ovaj način ukazuje na činjenicu da su žene diskriminirane u organima izvršne vlasti, gdje se očito ne primjenjuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova.

Sramotna je činjenica da je Vijeće ministara BiH, kao najviši organ izvršne vlasti u državi, u svojim sazivima od 1997. do 2014.  imalo ukupno četiri ministrice, dok niti jedna žena nije predsjedavala ili dopredsjedavala Vijećem ministara BiH od kada postoji ovaj izvršni organ vlasti, te da Bosna i Hercegovina, ne primjenjuje sopstvene zakone, tj. Zakon o ravnopravnosti spolova BiH.

Zahvaljujući angažmanu Sarajevskog otvorenog centra i Agencije za ravnopravnost spolova, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH je uputila u parlamentarnu proceduru pomenute izmjene zakona, za koje vjerujemo da će biti jednoglasno usvojene na narednom zasjedanju skupštine.