Zastupljenost oba spola od 40 posto

Forum žena SDP BiH uputio podršku Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH

Forum žena SDP BiH je uputio pismo podrške Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, kojim se predviđa da u sastavu Vijeća ministara BiH bude zastupljeno najmanje 40% osoba oba spola. Po ko zna koji put, FOŽ SDP BiH na ovaj način ukazuje na činjenicu da su žene diskriminirane u organima izvršne vlasti, gdje se očito ne primjenjuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova.

Sramotna je činjenica da je Vijeće ministara BiH, kao najviši organ izvršne vlasti u državi, u svojim sazivima od 1997. do 2014.  imalo ukupno četiri ministrice, dok niti jedna žena nije predsjedavala ili dopredsjedavala Vijećem ministara BiH od kada postoji ovaj izvršni organ vlasti, te da Bosna i Hercegovina, ne primjenjuje sopstvene zakone, tj. Zakon o ravnopravnosti spolova BiH.

Zahvaljujući angažmanu Sarajevskog otvorenog centra i Agencije za ravnopravnost spolova, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH je uputila u parlamentarnu proceduru pomenute izmjene zakona, za koje vjerujemo da će biti jednoglasno usvojene na narednom zasjedanju skupštine.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.