Forum žena SDP BiH: Kome smeta marama Emele Mujanović-Kapidžija u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine?

Da je Bosna i Hercegovina država apsurda pokazao je i slučaj, donedavno, pripadnice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Emele Mujanović-Kapidžija koja je suspendovana sa posla, jer je nosila maramu.

Oružane snage BIH imaju Pravilnik o uniformama iz 2017. godine, neusklađen sa pozitivnim zakonima i Ustavom, a koji propisuje da se ne smije nositi civilni dio odjeće na radnom mjestu. Sud BIH je zbog toga donio Odluku kojom zabranjuje Emeli Mujanović-Kapidžija nošenje marama na radnom mjestu, tj. u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Forum Žena SDP-a Bosne i Hercegovine osuđuje ovakvu odluku i smatra je diskriminirajućom.

Ovom odlukom Suda Bosne i Hercegovine Emeli Mujanović-Kapidžija narušena su i ženska i vjerska prava, zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine.

S jedne strane, u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine imamo vjerske službenike i vjerske obrede, a Emela Mujanović-Kapidžija, samo zato što je žena i što nosi maramu, nema pravo na vjersko opredjeljenje na poslu, jer „marama može ugroziti međuljudske odnose“.

S druge strane, u razvijenim državama svijeta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Holandije i slično, muslimanke, koje to zatraže, mogu nositi maramu u oružanim snagama.

Forum žena SDP BiH podržava istrajnost Emele Mujanović-Kapidžija u borbi za njena ženska i vjerska prava na višim instancama, Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i, ako bude trebalo, Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.