Forum Žena SDP BiH danas organizuje ulične akcije u 15 gradova

Forum Žena Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (FOŽ) danas, povodom 8. marta, organizuje ulične akcije u 15 gradova širom Bosne i Hercegovine. Cilj je skretanje pažnje da 8. mart nije samo dan za poklanjanje pažnje ženama, nego dan kada se podsjećamo na važnost ravnopravnog položaja žene u društvu, na radnom mjestu, obrazovanju, u porodici i u svakom drugom aspektu života. Želimo poslati poruku da žene moraju imati potpuno jednak položaj i moraju biti jednako tretirane kao i muškarci.

Osmi mart je dan kada se podsjećamo da ovaj svijet pripada ženi jednako kao i muškarcu, te da žene imaju ista prava na svakom mjestu i u svakom pitanju. Socijaldemokratkinje i ljevičarke danas izlaze na ulice, zajedno sa svojim kolegama, koji svojim primjerom žele demonstrirati predanost postizanju rodne ravnopravnosti kao jedne od ključnih socijaldemokratskih vrijednosti.

Ulične akcije FOŽ-a povodom Dana žena organizovane su u Varešu, Doboju, Maglaju, Tuzli, Tešnju, Bihaću, Sarajevu, Brezi, Gračanici, Mostaru, Zenici, Visokom, Zavidovićima, Kaknju i Doboj Jugu. U Sarajevu će se aktivisti okupiti ispred sarajevske Katedrale srca Isusova u 12:00.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Forum žena SDP BiH, u saradnji sa partnerskim organizacijama od 1.3. do 8.3. obilježavaju Sedmicu ravnopravnosti spolova. Skrećemo pažnju na pitanja položaja žena u Bosni i Hercegovini, te o potrebi njihovog ravnopravnog učešća u ekonomskom, društvenom i političkom životu. Tokom ove sedmice, pored današnjih uličnih akcija organizovani su i brojni okrugli stolovi i javne rasprave u gradovima širom zemlje.