Forum žena SDP BiH daje punu podršku ženama koje su se odvažile otvoreno progovoriti o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju

Forum žena SDP BiH se pridružuje velikom broju onih koji daju punu podršku ženama koje su se odvažile otvoreno progovoriti o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju kojemu su bile ili jesu izložene na svom putu školovanja, zapošljavanja, radnog i društvenog angažmana, porodičnog života i sl.

Malobrojna, ali vrijedna istraživanja (Westminster fondacija, NDI) pokazuju da nasilje nije mimoišlo ni društveno i politički angažirane žene. Žene iz nevladinih organizacija i političarke u BIH su već dugi niz godina posvećene raskrinkavanju rodno zasnovanog nasilja i stvaranju zakonodavnih i drugih uvjeta kako bi ova pojava bila i prepoznata i sankcionirana. U tom dijelu postoje i određena dostignuća, ali ona bivaju zataškana ukupnom atmosferom u društvu u kojoj su još uvijek dominantni patrijarhalni odnosi, moć, strah, sram, nametnuti osjećaj krivice i sl. što često žene sputava u imenovanju počinilaca. Zato, kao politički angažirane žene, ohrabrujemo sve one koji su svojom odvažnošću stvorili novu atmosferu u kojoj više neće biti moguće prikrivati ni zataškavati ove pojave. Određeni broj fakulteta i drugih poslovnih subjekata su već počeli stvarati uvjete kako bi se studenti i studentice, uposlenici i mnogi drugi mogli obratiti na poznate adrese i naići na podršku i pomoć u procesuiranju ovakvih pojava.

Obavezujemo se da ćemo u svom parlamentarnom i ukupnom političkom radu stvarati potrebne pretpostavke kako bi pojave nasilja i posebno rodnozasnovanog nasilja bile procesuirane i sankcionirane na način koji zaslužuju. Zajedno sa nevladinim sektorom i ukupnim civilnim društvom ćemo nastaviti raditi na dekonstrukciji patrijarhalnih odnosa koji u mnogome koče ne samo razvoj kvalitetnijih odnosa u društvu nego i ukupnog razvoja društva.

#Nisam tražila.