Forum seniora SDP BiH: Novogodišnja poruka penzionerima – “Biće, ako bidne”

Forum seniora SDP BiH smatra da je Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH, u intervjuu datom „Oslobođenju“ 27/12/2021, samo „proslijedio“ ono što već duže vrijeme neutemeljeno tvrde premijer federalne Vlade Fadil Novalić i njegov stranački predsjednik Bakir Izetbegović, kako bi se u javnosti kreirala pozitivna percepcija politike SDA prema penzionerima, a za neprovođenje zakona i težak materijalni položaj penzionera optužila „svjetska katastrofa zbog pandemije“, „razne“ privilegirane skupine društva u pokušaju da vrate nezaslužene privilegije, te pritisak poslodavca na smanjenje doprinosa za PIO.

Najava Zijada Krnjića, direktora Zavoda PIO/MIO FBiH, da će „2022. biti bolja za penzionere“,  predstavlja očit primjer podaničkog i neutemeljenog uvjeravanja penzionera da je aktuelna vlast u Federaciji BiH osigurala pravedan penzioni sistem i finansijsku održivost Fonda PIO/MIO, da je njegovo funkcionisanje bilo poremećeno „šok-pojavom pandemije početkom 2020. u svijetu i kod nas“, ali da bi, prema ekonomskim pokazateljima za 2021. usklađivanje penzija u 2022. godini, trebalo biti u značajnijem procentu.

Kao i njegovi politički „šefovi“, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH je penzionerima pojašnjavao, kako je u 2021. godini u cijelom svijetu, pa i kod nas „kao posljedica naglog porasta potreba za robom i uslugama, koje su u znatno smanjenom obimu proizvedene u prethodnoj godini, došlo je do naglog porasta tražnje, a to je potaknulo porast proizvodnje. Rezultat takvih kretanja je da su u Federaciji porasle zaposlenost i plate, te u konačnici i prihodi od doprinosa za PIO. Taj porast će na kraju godine biti oko sedam posto.”

Iako, kako je i sam izjavio, nema egzaktnijih podataka, Krnjić je ustvrdio da je u 2021. naplata doprinosa bila mnogo bolja, te da je i disciplina u plaćanju na višem nivou od prethodnih godina.

Na podsjećanje novinarke da za penzinere nije bilo redovnog ni vanrednog usklađivanja penzija, da su penzioneri u više navrata protestirali i sa ulica poručivali vlastima da ih sve više  živi u siromaštvu i pitanje hoće li se penzije povećati u idućoj godini, Krnjić je odgovorio da je Federacija (ćitaj Vlada Federacije) 2018. godine korjenito reformirala penzioni sistem donošenjem novog Zakona o PIO u koji je instaliran jedan od stubova sistema “usklađivanje penzija s porastom BDP-a i potrošačkih cijena.“

Međutim, kako je Krnjić pojasnio, „desila se svjetska katastrofa 2020, koja je za rezultat imala pad BDP-a i deflaciju (pad cijena), što je značilo, shodno Zakonu o PIO, da je usklađivanje 0 posto. Federacija BiH (ćitaj Vlada Federacije) je, slično kao niz država u okruženju, pokušala sanirati situaciju jednokratnim dodacima penzionerima, u augustu je to bilo 120 ili 100 KM, a za decembar svim penzionerima još po 50 KM.

Poruke penzionera izražene na protestima, Krnjić je bez imalo osječaja odgovornosti, okaralterisao “dokazom da je izgrađen pravedan i dobar penzijski sistem i o pokušajima raznih privilegiranih skupina društva da vrate nezaslužene privilegije i da derogiraju zakon.” Optužio je poslodavce da vrše pritisak na smanjenje doprinosa za PIO,”iako su naše stope iste, a u nekim slučajevima i niže od zemalja u okruženju i zemalja EU sa uporedivim sistemom.”

Krnjić je izrazio nadu da bi, prema pokazateljima za 2021, usklađivanje penzija u 2022. godini trebalo biti u značajnijem procentu, ukoliko se u istovjetnom tekstu usvoji prijedlog federalne Vlade za poboljšanje Zakona (vanredno usklađivanje penzija sa jednogodišnjim rastom BDP), u oba doma Parlamenta Federacije BIH i da će penzioneri u 2022.godini, osjetiti značajnije stope usklađivanja i vanrednog povećanja, odnosno „kvalitet penzijskog sistema koji smo izgradili.“

Sve u svemu, biće redovnog i vanrednog usklađivanja penzija, ako u istovjetnom tekstu „bidne“ usvojen Zakon o izmjenama i dopunama zakona“ u oba doma Parlamenta Federacije BIH, a biće poboljšanja materijalnog položaja penzionera ako se zaustave „svjetska katastrofa zbog pandemije“, „razne“ privilegirane skupine društva da vrate nezaslužene privilegije i pritisak poslodavca na smanjenje doprinosa za PIO.

Dok se to ne desi, sa ili bez 50,00 KM decembarske pomoći, minimalnu penziju će dobijati blizu 175.000 penzionera (na liniji siromaštva), i blizu 78.000  ispod minimalne ( 252.000 penzionera sa minimalnm ili ispod minimalne penzije), što je ukupno 65% svih penzija.