Forum mladih SDP Sarajevo obilježio 11. juli

Okupljeni ovdje nastojali smo na svojevrstan način odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. I ne samo u Srebrenici, nego svim nevinim žrtvama ratnih strahota i neljudskih nastupanja svuda u svijetu, onih koji su bili, prošli i onih koji se, nažalost i danas događaju. Ovih devet ruža iskre kao simbol devet nevinih žrtava danas ukopanih u Srebrenici, sjećajući se svih onih ranije ukopanih i onih koji će svoj smiraj tek pronaći.

Srebrenica i 11.juli treba da budu opomena za nas i za sve druge. Da nas sjećaju i opominju da se slične stvari više nikada ne ponove, ali i da nas pozivaju na odgovornost prema onome drugome i podsjete da i kada svi sistemi, politike i vojske ostanu hladne, kada nas okruži zlo, čak i tada će postojati ona mrven ljudskosti koju trebamo pronaći, ali koja će nas zauvijek sve povezivati i čovjeka činiti Čovjekom. A mladi u tome imaju odlučujuću ulogu.

Mi mladi nikada nećemo oprostiti, niti zaboraviti veličinu i brutalnosti genocida koji se desio, ali mi mladi se zalažemo za suživot i poštujući lekcije prošlosti, pružamo ruke zajedničkoj budućnosti, budućnosti u kojoj ime, vjera i nacija neće biti bitni pred istinom – koliko je neko čovjek.

Zato mi mladi koji ne mrzimo, ovim putem pozivamo sve ostale mlade u ovoj državi i regionu da ne mrze, jer je mržnja jedina kategorija koja djeli ljude od neljudi. Mržnja je bolest Balkana i treba je iskorijeniti!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu