Forum mladih SDP Novi Grad Sarajevo: Povećanje cijena vozačkog ispita je bezobrazno!

Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, tokom mjeseca januara 2018.godine, pred Vijećem minstara BiH na razmatranju (i vrlo vjerovatno usvajanju) naći će se prijedlog nove Odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz tereotskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, ili prosto rečeno: novi pravilinik kojim će poskupiti časovi vožnje u sklopu obuke za polaganje vozačkog ispita.

Obzirom da smo svjesni da će ovo, najnovije poskupljenje u režiji vladajućih struktura, prevashodno najviše pogoditi mlađe naše sugrađane kao i njihove roditelje, Forum Mladih SDP Novi Grad Sarajevo (FOM SDP NG), kao politički oblik ogranizovanja unutar SDP-a, a kojem je u fokusu djelovanja zaštita interesa mladih, ovim putem javno osuđuje namjeru nadležnog ministarstva i u cijelosti odbacuje obrazloženje potrebe donošenja pravilnika kao neosnovano, licemjerno i bezobrazno.

Naime, inicijativu za donošenje novog pravilnika podnijela je Asocijacija autoškola BiH, a obrazlažući time da određene autoškole naplaćuju za časove vožnje niže iznose nego to predviđa zakon iz 2012. Zašto su u mogućnosti to činiti bez posljedica? Iz razloga što nadležne inspekcijske službe ne obavljaju svoj posao.

Potom, nadležno ministarstvo: umjesto da pooštri kontrole putem službi čiji su uposlenici plaćeni budžetskim sredstvima za to; umjesto da se pooštri nadzor nad radom autoškola, kontrolora, ispitivača – da se vrši redovna kontrola položaja i uvjeta u kojima rade zaposleni unutar autoškola; umjesto da se provjerava da li učesnici postupka obuke vozača poštuju zakonske propise; umjesto da se sâm proces polaganja prilagodi savremenim tokovima; umjesto da se svakako preskupa obuka i polaganje prilagode stvarnom standardu bh. građana; ministarstvo donosi prijedlog pravilnika kojom dodatno povećava troškove na teret ionako skromnih budžeta građana.

Dakle, sopstveni nerad nadležno ministarstvo odnosno vladajuće strukture ponovno, po ko zna koji put, kompenziraju nauštrb građana!

Forum Mladih SDP Novi Grad Sarajevo ističe kako je apsurdno da polaganje vozačkog ispita košta dvije prosječne plate, odnosno nekoliko realnih plata u državi i da je najnovija odluka još jedna u nizu kojom vladajuće strukture pokazuju da nemaju apsolutnog nikakvog osjeća niti racionalnog dodira sa ekonomskom i socijalnom stvarnošću u kojoj kao građani BiH živimo. S druge strane, uvjereni smo da će općim izborima 2018. godine doći do smjene vlasti te da će SDP BiH kao nosilac nove vladajuće pozicije poništiti ovu i druge iracionalne i štetne odluke, a na čemu će Forum Mladih SDP Novi Grad Sarajevo svojim djelovanjem insistirati.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.