Dr Lagumdžija – Lidington:

Formirati monitoring tim za kontrolu trošenja donatorskih sredstava namijenjenih saniranju posljedica poplava u BiH

Dr. Lagumdžija se sugovorniku zahvalio na žurnom djelovanju Ujedinjenog Kraljevstva i upućivanju pomoći nakon katasrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju. Taj vid pomoći posebno se ogleda u slanju posebno obučenih spasitelja i aviona s opremom i čamcima

Slika

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija susreo se 3. lipnja 2014. godine sa državnim ministrom za Europu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Davidom Lidingtonom.

Dr. Lagumdžija se sugovorniku zahvalio na žurnom djelovanju Ujedinjenog Kraljevstva i upućivanju pomoći  nakon katasrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju. Taj vid pomoći posebno se ogleda u slanju posebno obučenih spasitelja i aviona s opremom i čamcima.

Dr. Lagumdžija je upoznao sugovornika s obimom šteta na poplavljenom području gdje je poplavom zahvaćena gotovo petina teritorije, mnoga kućanstva su u potunosti ili dijelom uništena, a veliki broj ljudi je ostao bez krova nad glavom.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da su aktivnosti na prevazilašenju stanja nakon katastrofalnih poplava podijeljene u dvije faze: urgentna pomoć pogođenim područjima i stanovništvu, procjena štete je u tijeku i bit će završena do 18. lipnja 2014. godine te osiguravanje dugotrajne financijske pomoći za obnovu i sanaciju nastale štete organiziranjem donatorske konferencije.

Dr. Lagumdžija je  izrazio očekivanje da će Ujedinjeno Kraljevstvo biti aktivno uključe u davanje potpore donatorskoj konferenciji koja nam je prijeko potrebna, jer BiH neće biti u mogućnosti samostalno sanirati štete poplava.

Posebice  je naglasio da je MVP BiH na  inicijativu ministra vanjskih poslova Ujedinjenog kraljevstva Williama Haguea pokrenulo potrebne procedure da se BiH aktivno uključi u “Partnerstvo za otvorenu vlast“ – „Open Government Partnership“. U tom smislu upoznao je ministra Lidingtona sa inicijativom da se u skladu sa ovom inicijativom, na nivou države formira monitoring tim sastavljen od predstavnike domaće vlasti, međunarodnih institucija, donatora, akademske zajednice, nevladinog sektora, medija koji bi vrši kontrolu trošenje finansijske pomoći prikupljene na donatorskoj konferenciji namjenjenoj saniranju posljedica poplave i obnove i rekonstrukcije zemlje.

Dr.Lagumdžija je informirao sugovornika da je   počeo proces knjiženja nepokretne vojne imovine, jedno od krucijalnih pitanja za zadovoljavanje uvjeta za pristup NATO-u te  izrazio zadovoljstvo činjenicom  da je Ujedinjeno kravljestvo  izabrano kao NATO kontakt veleposlanstvo za BiH.

Sugovornici su zaključili da su dosadašnji ekononomski odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog kraljevstva skromni, ali treba istaći da je prvi korak ka oživljavanju te suradnje urađen prošle godine kada je održan UK-BiH investicioni Forum u Londonu , a za rujan ove godine je predviđeno održavanje sličnog foruma u Sarajevu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.