Nikšić:

Fond može profukncionisati u punom kapacitetu

Nikšić je istakao da je danas dogovorena i prva raspodjela sredstava u iznosu 9,6 miliona KM za sanaciju šteta

Slika

Nakon sastanka Upravnog odbora i savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH koji je održan danas u Sarajevu federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je na konferenciji za medije da su dobili rješenje o registraciji tog fonda te da on sada može profunkcionirati u punom kapacitetu.

Nikšić je istakao da je danas dogovorena i prva raspodjela sredstava u iznosu 9,6 miliona KM za sanaciju šteta.

On je pojasnio da će od tog iznosa šest miliona KM biti iskorišteno za saniranje stambenih objekata, dva miliona KM za interventnu pomoć malim obrtima, jedan milion KM za sanaciju infrastrukture, dok će 600 hiljada KM biti ostavljeno u rezervi.

Nikšić je podcrtao da će ova sredstva biti operativna u naredni ponedjeljak ili utorak kada će biti doznačena Posavskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Dodao je da je danas, između ostalog, dogovorena i tijesna koordinacija Fonda sa UNDP-om, Europskom komisijom, Federalnim štabom civilne zaštite i drugim organizacijama kako se ne bi dešavalo da se pojedini projekti preklapaju.

Nikšić je rekao i da je dat nalog Agenciji za vodno područje rijeke Save da izvrši snimanje korita i područja podzemnih voda kako bi bilo moguće uraditi projekte za njihovu što je moguće trajniju sanaciju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalne uprave Civilne zaštite, Federalnog zavoda za geologiju, Agencije za vodno područje rijeke Save, UNDP-a, Europske unije te 15 načelnika najugroženijih općina u FBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.