Filipović: Dalić ne smije dozvoliti dolazak Thompsona u Livno

Putem sredstva javnog informisanja obavješteni smo da u Livno dolazi Zlatko Dalić, selektor nogometne reprezentacije Hrvatske. To naravno da ne bi predstavljalo problem da sa njim na doček ne dolazi i Marko Perković Thompson, poznat po otvorenom propagiranju fašizma.

Tim povodom pa se s pravom postavlja pitanje da li se Zlatko Dalić i reprezentaticija RH poistovjećuju sa ratnim zločincima!?

„Svi smo se radovali rezultatu Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, podržavajući ih od prvog dana, prateći i ispraćajući svaku njihovu pobjedu u najboljim dobrosusjedskim odnosima. Nažalost, na ovim prostorima i sport je dnevno politička tema, razlog da se mrzimo, razlog da vidimo različitosti naših naroda kao problem, vrijeđamo i uzvikujemo fašističke parole ili pjevamo pjesme koje su protkane fašizmom. Nedopustiv je i krajnje nekorektan odnos političkih struktura koje se služe ovakvim stvarima zbog boljeg izbornog rezultata koristeći mržnju radi homogenizacije biračkog tijela.

U tom kontekstu dolazak Thompsona u Livno ne predstavlja ništa novo. Također, vjerujem da moja reakcija nažalost neće promijeniti mišljenje organizatora ili da postoji mogućnost da se koncert otkaže, ali jednostavno imam obavezu i potrebu da reagujem. Thompson je prošle godine u Mostaru održao koncert u znak podrške šestorci bivših zvaničnika tzv. Herceg-Bosne koji su osuđeni pred Haškim tribunalom za udruženi zločinački poduhvat nad bošnjačkim stanovništvom. Ovaj put dolazi da podrži Zlatka Dalića i nogometaše hrvatske reprezentacije, pa se s pravom postavlja pitanje da li se Zlatko Dalić i reprezentacija RH poistovjećuju sa ratnim zločincima!?

Forum mladih SDP BiH je reagovao i na koncert koji se održao u Mostaru prošle godine. Reagovali smo i 2007. godine i zaustavili održavanje koncerta Thompsona u Sarajevu povodom desetogodišnjice od posjete pape Ivana Pavla II.

I ovu priliku koristim da najoštrije osudim najavljeni koncert Marka Perkovića Thompsona u Livnu, te još jednom pozivam selektora hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića da ne dozvoli da veo Thompsonovog fašizma prekrije njegov uspjeh i uspjeh hrvatskih nogometaša“, navodi Filipović.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.