Lagumdžija

File je ponudio dobru polaznu osnovu

Slika

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija je nakon sastanka bh. političkih lidera sa komesarom za proširenje EU Stefanom Fileom noćas u Sarajevu izjavio je da se pozicije, nažalost,  nisu bitno promjenile, ističući da je  komesar File ponudio dobru polaznu osnovu sa 14 tačaka.

–  To je bila neka vrsta konsolidovanog prijedloga koji su dosad bili pred nama i ukazivao je na to da je moguće naći rješenje. Nažalost tih početnih 14 tačaka nije bilo prihvatljivo za jedan broj učesnika u razgovoru – rekao je Lagumdžija, izražavajući žaljenje što se ovaj predloženi dokument nije razradio do kraja.

On je naglasio da su se pojavile i ideje koje su značile i početak procesa crtanja karata  i prijedlozi koji su išli ka tome da se vrati na poziciju od prije pola godine kada je predlagano da se tačno definišu koji kantoni su u jednom izbornom području, a koji u drugom u Federaciji BiH.

– To je nešto što je bilo neprihvatljivo za jedan broj učesnika, za  mene je bilo potpuno neprihvatljivo i na tim osnovama se nije moglo razgovarati. Smatram da niko u BiH nema pravo tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo jednu nefunkcionalnu zemlju koja bi bila dalje razmrvljena i podjeljena – rekao  je  lider SDP-a BiH.

Lagumdžija je napomenuo da je od predstavnika EU, s obzirom na situaciju u zemlji, tražio da bez obzira što se ne može doći do rješenja o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci, ubrzaju  razgovori i pruži tehnička pomoć u implementaciji poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Govoreći o rješenjima koji su predlagani za izborna područja u Federaciji BiH, Lagumdžija je kazao da se u radnoj verziji pojavio prijedlog da se konkretna četiri kantona u Ustavu definišu kao područje broj dva    – Livno, Zapadna Hercegovina, Hercegovačko-neretvanski kanton i Posavina.

– Taj prijedlog je bio u jednom trenutku kao radna verzija i prijedlog za razmišljanje – rekao je Lagumdžija, ističući da nema potrebu da govori čiji je to prijedlog.