Razim Halkić za Dnevni avaz

Fikret Abdić mora pasti

Razim Halkić izabran je za novog predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Unsko-sanskog kantona. Deset godina nakon Hamdije Lipovače krajiški SDP ponovo otvara vrata građanima, o čemu za „Avaz“ govori Halkić, koji je i predsjedavajući Skupštine USK.

Šest mjeseci

Kako nam je rekao, već su podnijeli inicijativu za smjenu načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića. Za odlazak Abdića potrebno je prethodno smijeniti predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Velikoj Kladuši Admila Mulalića iz DNZ-a.

Podnijeli smo inicijativu i imamo 13 potpisa, a 15 je potrebno za većinu. Čak i oni koji su mu ranije dali podršku, okrenuli su se protiv njega i traže referendum. Da bi se Abdić smijenio, mora predsjedavajući Skupštine to potvrditi, a potom i proći referendum. Apsolutno smo za smjenu Fikreta Abdića. SDP nema dileme, ne može jedan osuđeni ratni zločinac biti načelnik. On ne dolazi na posao već šest mjeseci – kazao je Halkić.

Većina stranaka u Unsko-sanskom kantonu učestvuje u zahtjevu za opoziv načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića. Tri vijećnika SDP-a nisu potpisala zajedničku inicijativu, što ne znači da nisu za opoziv.

Druge stranke

– Tražimo da se napravi šira slika, da se napravi plan i da se ne ide od danas do sutra. Trenutno u Skupštini USK nemamo jasnu većinu, jer je jedan presuđujući zastupnik još na bolovanju. Za sada imaju realnu funkciju, ali nadamo se da će i ostale stranke ući u reformu i da će se ograditi od prijestupnika u svojim redovima – rekao je Halkić.

U Skupštini USK trenutno DNZ i Laburistička stranka BiH imaju većinu. SDP za sada ima podršku NES-a, SDA i još nekoliko nezavisnih zastupnika.

– Imamo 13 potpisa, ali nije još dogovoren daljnji rad. Sa strane će ostati DNZ i Laburistička stranka BiH. Očekujemo podršku od ostalih, zaključio je predsjedavajući Skupštine USK Halkić.

Zabraniti kandidaturu

Halkić naglašava da na nivou države mora postojati Izborni zakon koji ne dozvoljava osuđenim ratnim zločincima bilo kakvu kandidaturu.

– Uzmite za primjer Sjedinjene Američke Države. Tamo ako imaš dosije ili ste osuđeni za bilo kakvo djelo, ne možete ni gladati, a ne biti kandidat za neku poziciju – kaže Halkić.