Fikret Abdić i njegovi jataci uništavaju Veliku Kladušu

Od samog početka mandata Fikret Abdić zajedno sa svojom većinom u Općinskom vijeću koju čine Laburističa stranka, te dva prebjega Refika Purić i Enver Pehlić povlači poteze koji Veliku Kladušu uvode u još turbulentnija i mračnija vremena.

Da bi bolje razumjeli ono što slijedi jednostavno uzmimo činjenično stanje, odnosno odluke od početka mandata koje je Fikret Abdić zajedno sa svojom većinom donio:

  • zaposlio osam (8) savjetnika koji na godišnjem nivou stanovnike Velike Kladuše koštaju cca. 384.000,00 KM (savjetnici bez ikakvih referenci među kojima su i njegovih dvoje djece),
  • drastično povećan broj uposlenika u javnim preduzećima u kojima totalnu kontrolu drži upravo Fikret Abdić, zahvaljujući povećanju ingirencija od strane Općinskog vijeća,
  • dozvola za neograničeno korištenje mobilnih telefona dvome savjetnika, a jedno ot tih savjetnika je njegova kćerka Edini Abdić-Pleho,
  • oduzimanje ovlasti službama i imenovanje koordinatora (pojedinaca) sa svim ovlastima službe,
  • drastično povećanje cijena građevinskih dozvola,
  • donošenje odluke o imenovanju članova komisije za izbor stipendista bliskih vladajućoj većini koji će sami birati stipendiste općine, te donošenje novog pravilnika o bodovanju (koja će biti dostupna samo za pomno odabrane),
  • uvođenje komunalne naknade za fizička lica,
  • svakodnevno naplaćivanje ino dnevnica u iznosu od 110,00 KM jer nam je prebivalište načelnika u drugoj državi…

Gore pobrojanje radnje daju jasno na znanje da “borba protiv bijede i siromaštva” koju su na sva usta najavljivali nije ništa drugo nego borba za novac i to po svemu sudeći posljednja borba poslije koje ostaje samo pustoš.

Pored savjetnika koji stanovnike Velike Kladuše koštaju cca. 384.000,00 KM godišnje, evidentno je da se svakim danom u javnim preduzećima uhljebljavaju podobni kadrovi bez ikakvih konkursa i opravdanosti što predstavlja dodatni udar po budžet Općine i sam njen razvoj, ali isto tako i posao za istražne organe.

Uvođenjem komunalnih naknada za fizička lica, te drastičnim povećanjem cijena građevinskih dozvola je jasno kako i na koji način Abdić planira da finansira nepotrebne i preskupe savjetnike, te raznorazne uhljebe, dnevnice i reprezentacije.

Iole razumnim je jasno da prilikom izvršenja svakog budžeta, jedina stavka koja je realizirana jeste upravo isplaćivanje uposlenika u Jedinstvenom organu uprave, dnevnice, reprezentacije i ostali troškovi Općinskog načelnika, dok npr. grantovi i kodovi koji su budžetom namijenjeni za mlade, rekonstrukcije, privredu, poljoprivredu i slično ostaju neizvršeni zbog nedostatka sredstava, što znači da upravo sva sredstva koja se budu slijevala u budžet od komunalnih naknada za fizička lica će upravo poslužiti da se prvo isfinanciraju stavke koje sam naveo.

Uvođenje komunalne naknade za fizička lica u ovakvom ekonomsko-socijalnom stanju općine i njenog stanovništva je najblaže rečeno bezobrazna i slobodno se može smatrati kao harač, jer ista ta općina milione troši na nepotrebne stvari umjesto da ih troši u opći razvoj koji bi u konačnosti opravdao uvođenje ovakve vrste naknade i za fizička lica.

Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o organizovanju Javnog komunalnog uslužnog preduzeća „Komunalije“ d.o.o. Velika Kladuša, Abdić i njegovi jataci su velikokladuškim privrednicima i onima koji to žele biti također poslali jasnu poruku.

Umjesto da Općina bude partner velikokladuškim privrednicima ona im postaje konkurent, tako što će samostalno otvarati raznorazne djelatnosti kroz koje će dodatno krčmiti novac, a pritom uništavati velikokladuške privrednike i zapečetiti nadu za bilo kakva ulaganja u našu općinu, jer ko će vam dolaziti i otvarati firme tamo gdje joj je konkurent Općina koja “donosi i sprovodi pravila”. Je li to ravnopravna konkurencija?

Ovakav način rada i iživljavanja nad napaćenim stanovništvom Velike Kladuše rezultirat će još bržim iseljavanjem našeg stanovništva i za par godina broj stanovnika će doći na taj broj da neće ni biti nezaposlenih jer će svi biti negdje u iznozemstvu, a Velika Kladuša će postati pusta i ostavljena lešinarima da dovrše posao.

Vijećnicima koji žive u Velikoj Kladuši, vole Veliku Kladušu, ovim putem upućujem apel da prestanu sa sistematskim uništavanjem Velike Kladuše i imaju na umu da ovi što im je mjesto prebivališta u drugoj državi lahko pređu granicu i nastave lagodnim životom, a gdje ćete i šta ćete vi kad “igranka” stane?

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.