Sarajevo

Federalni premijer s direktoricom Svjetske banke u BiH

Premijer Nikšić je istakao da je nakon današnjih razgovora koje je imao veći optimista u pogledu nastavka ovog aranžmana nego jučer, te da je aranžman za MMF-om svakako u uskoj vezi sa aranžmanima koje naša zemlja ima sa Svjetskom bankom

SlikaPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu direktoricu Ureda Svjetske banke u BiH Anabelu Abreu koja se interesirala za provođenje razvojnih projekata i proces donošenja zakonskih rješenja čiji je cilj stvaranje što povoljnijeg poslovnog okruženja. Posebno je istakla činjenicu da se na vrijeme trebaju znati rokovi donošenja određenih rješenja kako bi se mogli odobriti aranžmani u okviru programa DPL (Zajam za razvojnu politiku).

Također, Abreu se interesirala i za tok pregovora s predstavnicima MMF-a u pogledu nastavka stand-by aranžmana sa BiH i koja se pitanja još moraju riješiti.

Premijer Nikšić je istakao da je nakon današnjih razgovora koje je imao veći optimista u pogledu nastavka ovog aranžmana nego jučer, te da je aranžman za MMF-om svakako u uskoj vezi sa aranžmanima koje naša zemlja ima sa Svjetskom bankom. Naglasio je činjenicu da su pozicije u okviru pregovaračkog procesa u ovom trenutku relaksiranije i da se ide ka pronalasku rješenja koja će zadovoljiti sve strane. Naveo je da je Vlada FBiH usvojila niz zakonskih rješenja o kojima se treba očitovati Parlament.

U okviru programa zadržavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta, na čemu insistiraju i iz Svjetske banke, Vlada je u Budžetu za 2014. godinu po prvi put predvidjela deset miliona maraka, što uz sredstva koja će izdvojiti Federalni zavod za zapošljavanje iznosi ukupno 27 miliona KM.   Aktivne mjere za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta bit će realizirane i putem Razvojne banke Federacije BiH kroz poticajne zajmove uz povoljne kamatne stope, istaknuto je na ovom sastanku. Direktorica Abreu bila je dosta optimistična u pogledu nastavka aranžmana s našom zemljom.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.