Press konferencija

Federalna Vlada nema viziju za rješenje krize uzrokovane pandemijom

Socijaldemokratska partija (SDP) je danas predstavila svoje mjere za ublažavanje ekonomske krize usljed pandemije koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Govoreći o dosadašnjim mjerama vlasti poručili su da nisu dale pozitivan efekat, naprotiv.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Damir Mašić je podsjetio da niti jedan njihov prijedlog za korona zakon nije prihvaćen.

“Niti jedan od 25 amandmana nije prihvaćen, kao niti jedan amandman opozicije. Znate kako je tekla implementacija tog zakona. Tek nedavno su isplaćeni poticaji. U periodu između je bilo mnoštvo problema”, ukazao je.

Kako je rekao, Vladi Federacije je trebalo 45 dana da odgovori na prijedlog SDP-a za “korona zakon 2”.

“Izgleda da je premijer Fadil Novalić baždaren na 45 dana”, dodao je.

Ocijenio je da u ovom entitetu ne postoji niti jedna aktivna mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica zbog pandemije koronavirusa.

Šta predlaže SDP

Zastupnik SDP-a u federalnom Parlamentu Elvir Karajbić je obrazložio šta to ponovo predlažu po saniranju posljedica po ekonomiju. Ono što je uradila vlast po ovom pitanju je nazvao “najvećim promašajem koji iznosi 80 posto”.

“Predlažemo da se produži subvencioniranje doprinosa za minimalne plate i to ako je moguće do kraja 2020., da se izvrši usklađivanje penzija i socijalnih naknada – vlada je svojim zakonom od penzionera ukrala 80 miliona KM, da se subvencionira 50 posto iznosa kamata na kredite sa garancijama sa garancijskog fonda do kraja 2021., da vlada bude prvi put socijalna osjetljiva te da se isplate jednokratne naknade za nezaposlene od 200 KM, predlažemo moratorij na otplatu kredita građana i privrede do kraja 2021., predlažemo odgađanje plaćanja određenih nameta kada su u pitanju direktni porezi za kategorije pogođene pandemijom. Korona zakon broj dva je prvi korak. U drugom koraku koji predlažemo je onaj koji se odnosi na socijalne kategorije, a to je porez na dohodak, socijalno osjetljivi porez na doprinose, ta da se donese zakon o minimalnoj plaći. Potrebno je uputiti u parlamentarnu proceduru zakon o stečaju”, kazao je Karajbić.

Pozvao je vlast da podrži prijedloge SDP-a.

Domazet: Korumpirana vlast traži pomoć u borbi protiv korupcije

Anto Domazet iz Ekonomskog savjeta SDP-a, koji je radio na navedenim mjerama, smatra da vlast u FBiH ne upravlja krizom. Kao problem je naveo nedostatak vizije, vodstva i nedostatak građana prema vlasti.

“Najveća vrijednost u krizi je povjerenje prema vladi. Imamo lošu vladu koja ne daje efekte onima koji je podržavaju, kao ni onima koji su protiv nje”, izjavio je.

Vlastima je zamjerio i korupciju.

“Premijer poziva Amerikance da pomognu vladi u iskorjenjivanju korupcije koju je vlada ukorijenila”, zapazio je Domazet.

Upozorio je da oporavak od globalne krize neće biti brz i lak te da oporavak neće doći sam od sebe već da on iziskuje reforme. Ocijenio je da ako izostanu konkretni potezi uslijedit će masovna nezaposlenost, a kao najgoru moguću posljedicu je naveo finansijsku krizu.

Za predsjednika SDP-a Nermina Nikšića predložene mjere su pokazatelj da ova politička stranka nije ta koja samo kritikuje, već i daje konkretne prijedloge.

“Ne želimo biti opozicija koja se ponaša da ako je gore stanje, onda ćemo izvući benefite. Ne, želimo biti različiti. Bez obzira što smo opozicija, želimo dati doprinos”, zaključio je.

 

klix.ba

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu