Aner Žuljević

Federaciju vodi presuđeni premijer i Vlada koja nema tri ministra

Mi se nalazimo u petoj godini tehničkog mandata Vlade FBiH, gdje je premijer prvostepeno osuđen na četiri godine i nedostaju tri ministra, kaže Aner Žuljević, zastupnik SDP BIH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, u izjavi za portal UNA.

„Jasno je da se već predugo nalazimo u krizi institucija koje prije svega građani plaćaju i zauzvrat očekuju njihovu punu funkcionalnost. Jučerašnja sjednica je potvrdila još jednom postojanje parlamentarne većine i da je SDA spremna državu odvesti u haos samo da ostane na vlasti. Jedan nevjerovatan pristup destrukcije u interesu zadržavanja kontrole javnih resursa kroz spinovanje o zaštiti naroda, koji je svaki dan siromašniji, pokazuje da imamo ozbiljan deficit političke kulture u poštivanju načela parlamentarne demokratije.

U ovom momentu moram naglasiti kako su SDA i gospodin Lendo jedini odgovorni da li će biti intervencije OHR-a koju mi ne priželjkujemo. Ukoliko Refik Lendo potpiše saglasnost na osnovu više od 50 potpisa, ne postoji nikakva potreba da OHR reaguje. Naravno, ako SDA odluči da nastavi provoditi scenarij talačke krize institucija i građana ove zemlje da bi se zadržala na vlasti, bit ćže direktno odgovorna za svako moguće rješenje OHR-a. Prema tome, SDA nastavlja da se kocka sa ovom državom za rad vlasti kako je to kroz bezbroj primjera radila posljednjih 30 godina. Sve je to vizionarski predvidio i prvi predsjednik SDA Alija Izetbegović u svom govoru na Kongresu, kada je jasno naznačio opasnost u šta bi se stranka mogla pretvoriti..Nažalost, danas svjedočimo kako su se njegovi strahovi obistinili kada je u pitanju kriminal, korupcija, nepotizam i sve one kontaminacije koje su ovu stranku, prije svega, pretvorili u firmu koja nema ni viziju, niti politički sadržaj za perspektivu ovog društva, osim što su se sveli na djeljenje poticaja, tendera i poslova umotane u lažni patriotizam.

Visoki predstavnik je od svog dolaska pokazao konzistentnost u zaštiti građana od neodgovornih politika. Insistira da domaći političari urade posao, međutim ukoliko preplaćeni lideri nisu u stanju odgovoriti izazovima, onda je on dužan djelovati. Vjerujem da će intervenisati vrlo skoro, ukoliko SDA ne donese odluku da zaustavi nedemokratsku blokadu sistema i zloupotrebu ustavnih odredbi“, naveo je Žuljević.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.