Belmin Zukan

Federacija BiH ovisi o volji nekolicine zastupnika koji ne žele da rade svoj posao

Federacija BiH neće biti u blokadi ako Predstavnički dom federalnog Parlamenta usvoji Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca ove godine na sjednici 24. januara. Ovo je prva tačka dnevnog reda koja će se naći pred poslanicima. No, da li će dobiti potrebnu većinu, znat će se tek na samoj sjednici.

Belmin Zukan, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, za Oslobođenje kaže kako ne sumnja da će Federacija na ovoj redovnoj sjednici imati usvojenu Odluku o privremenom finansiranju.

– Mi kao stranke vladajuće većine ne možemo dopustiti sebi takvu situaciju u kojoj ova odluka ne bi bila donesena, jer bi to značilo da u narednom periodu ne bi bile isplaćene penzije, da ne bi bila isplaćena socijalna davanja koja se isplaćuju sa nivoa Federacije. To je jednostavno situacija koja je nedopustiva za FBiH i mi ćemo uraditi sve što bude moguće da do toga ne dođe. Mislim da čak i opozicija ne bi dovodila Federaciju u takvu situaciju, da sutra imamo takvu finansijsku blokadu i da se jednostavno igramo sa takvim stvarima kao što su penzije, kao što su davanja koja dolaze sa federalnog nivoa…, kaže Zukan.

No, opozicija poručuje da će glasati za Odluku samo ako se s dnevnog reda povuče prijedlog izmjena Poslovnika ovog doma, koji – po njihovoj procjeni – otvara put za imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Zukan upozorava da zadržavanje istih normi Poslovnika opoziciji ostavlja prostor da i dalje blokira rad federalnog Parlamenta.

– To je za nas, koji očekujemo brojne reformske zakone u narednih šest mjeseci od Vlade Federacije, potpuno nedopustiva situacija, da ovisimo o dobroj volji nekoliko zastupnika opozicije, kaže Zukan.

Oslobođenje

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.