Ministar Vedran Lakić

Federacija BiH će biti dio rješenja u energetskoj tranziciji i reformama

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa timom projekta “Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH” (EU4Energy), a kojim upravlja Delegacija EU u BiH. Teme sastanka odnosile su se na ispunjavanje prioritetnih zadataka koji stoje pred našom zemljom u procesu stvaranja okvira koji će omogućiti održivu energetsku tranziciju.

Ministar Lakić zahvalio se ekspertima koji su prezentirali ovaj trogodišnji projekt, na njihovoj značajnoj podršci, te izrazio uvjerenje u nastavak uspješne saradnje na uspostavljanju održivog i konkurentnog energetskog sektora u BiH, koji će biti usklađen sa legislativom EU, kao i u ispunjavanju ekoloških i klimatskih zahtjeva. Informirao je članove tima da je Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputila set prijedloga tri energetska zakona, o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, o električnoj energiji FBiH, te o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH. Kazao je i da se uskoro očekuje njihovo razmatranje u Parlamentu FBiH.

– Svjesni smo da je pred nama mnogo posla u narednom periodu kada je riječ o donošenju različitih zakona u procesu energetske tranzicije.  Naši prioriteti su ispunjavanje energetskih potreba Federacije BiH i usklađivanje zakonodavstva. Interes našeg ministarstva je da se sva pravna regulativa iz ove oblasti uredi u skladu sa evropskom legislativom i siguran sam da ćemo svi zajednički u BiH nastaviti sarađivati u tom pravcu. Federacija BiH u ovim procesima će svakako biti dio rješenja – istaknuo je ministar Lakić.

Važnim je naveo i potrebu da se komunikacija i razmjena iskustava svih aktera u ovom složenom procesu u kojem učestvuju državni i entitetski, te nivo Brčko Distrikta BiH, nastavi i u narednom periodu, kako bi na vrijeme bila donesena potrebna zakonska rješenja.

Projekt EU4Energy koji je u našoj zemlji zvanično počeo u septembru prošle godine podrazumijeva, između ostalog, podršku reformama, odnosno uspostavi zakonodavnih i  institucionalnih kapaciteta za tranziciju energetskog sektora. Projektne aktivnosti odnose se na električnu energiju, plin, naftu, ugalj, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, uključujući sigurnost snabdijevanja, kao i zaštitu životne sredine.