Damir Mašić za N1

FBiH želi oštetiti privrednike za 70 miliona KM

Zastupnik SDP BiH Damir Mašić danas je za N1 govorio o odluci ministrice finansija Jelke Milićević da van snage stavi Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH. Mašić i SDP BiH su od samog početka insistirali na tome.

Mašić je kazao da proces fiskalizacije nije zaustavljen, te da ona traje kao što je i trajala do sada.

Proces fiskalizacije nije zaustavljen, fiskalizacija traje kao što je i trajala svih ovih godina. Nama je bilo sporno nekoliko stvari. Prvo na ovaj način na koji je htjela ministrica da natjera privredne subjekte da zamjene fiskalne uređaje novim sistemom, što bi bio direktni udar na budžet privrede i privrednika otprilike oko 70 miliona KM i više“.

Dodao je da bi cijenu platili privrednici, a većina novca bi završila na privatnim računima.

“Sad zamislite u vrijeme pandemije koliki je to udar na ionako oslabljene privredne kapacitete. Platili bi privrednici, a gro tih para bi završio na privatnim računima nekolicine privrednih subjekata koji se bave uvozom, distribucijom i prodajom fiskalnih kasa”.

Pojasnio je da je koncept koji je predložila ministrica Milićević već ranije pao.

Taj koncept koji je predložila ministrica je već pao prije godinu dana i tri mjeseca jer je ona to već pokušala kroz zakon. Taj zakon nije dobio podršku u parlamentu, e onda se ministrica dosjetila da će podzakonskim aktom regulisati nešto što treba da bude sadržaj zakona i izbjegla je i javnu raspravu i donijela podzakonski akt da niko nije znao. Mi smo slučajno saznali za to jer se kolegi Čengiću penzionisana uposlenica javila da je stupio na snagu novi usvojeni pravilnik i tako smo saznali za tu informaciju“, kazao je i dodao:

“27. septembra smo mi prvi put tražili na sjednici Parlamenta da dobijemo informaciju da li je donešen Pravilnik”.

Na navode ministrice, Mašić je imao kontra pitanje.

Moje kontra pitanje ministrici: Zbog čega Federacija ne kapacitira Federalnu upravu za inspekcijske poslove? Kada vidite koliko malo inspektora ima, koliko malo kazni propisuju i koliko su male kazne, onda zapravo vidite da nije bila stvarna namjera Vlade da riješi problem, nego je nama sve ovo smrdilo na predizbornu godinu i uzimanje određenih para od privrednih subjekata“.

Vi ako vidite, nije nikakva tajna, da je cijena tog fiskalnog uređaja, to je 2-3 stotine KM, u FBiH se prodaje po 700-800 KM, e sad pomnožite to sa 85 hiljada, a ukupno ima oko 7-8 registrovanih firmi koje vrše uvoz i montiranje tih uređaja, onda čiji je to interes bio? Da li je to interes privrede?“, dodao je.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.