FBiH konačno dobija registar pedofila: Za to je najzaslužnija Lana Prlić

Zastupnica SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić najzaslužnija je što će Federacija BiH konačno dobiti registar pedofila.

Ona je još prije pet godina u parlamentarnu proceduru uputila Zakon o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH, koji je napokon usvojen u oba doma federalnog Parlamenta, a stupa na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

Prlić je za Oslobođenje rekla da je presretna što je Zakon dobio jednoglasnu podršku poslanika i delegata, naglašavajući da je sada veći dio posla na federalnom Ministarstvu pravde u smislu donošenja pravilnika.

– Zakonom je definisano uspostavljanje i vođenje registra, a sve tehničke stvari morat će donijeti Ministarstvo. Nakon objavljivanja u Službenom listu, federalno Ministarstvo pravde ima rok od šest mjeseci da donese pravilnik. Resorni ministar Vedran Škobić je rekao da će oni pokušati u što skorijem vremenu donijeti pravilnik kako bi primjena Zakona počela što prije. Ovaj zakon jeste u nadležnosti Ministarstva pravde, ali ima dosta veze sa ministarstvima unutrašnjih poslova, ističe Prlić.

U članu 4, stav (1) Zakona precizirano je da kantonalni MUP-ovi vode poseban kantonalni registar, a federalni registar vodi nadležna organizaciona jedinica FMUP-a. Nadležni sudovi odmah po pravomoćnosti sudske odluke dostavljaju podatke o osobi kantonalnom MUP-u radi upisa u registar. Kada je riječ o pravomoćno okončanim sudskim predmetima, kantonalni MUP unijet će podatke u registar u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona.

– Ono što smo stavili u Zakon i što je najbitnije, kada dođe u koliziju ovaj sa Krivičnim zakonom FBiH, primjenjivat će se ovaj zakon, kaže Prlić.

Zahvalila je kolegama Aneru Žuljeviću, Jasminu Duvnjaku, Dennisu Gratzu, Jeleni Pekić i resornom ministru Škobiću koji su bili podrška do usvajanja Zakona.

Oslobođenje/Face

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.