Elvir Karajbić

FBiH je imala najrigidniji Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u Evropi

Dobre vijesti za parove koji su u procesu vantjelesne oplodnje. Federalni zastupnici usvojili su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, a ključna izmjena odnosi se na način finansiranja. Od sada će sredstva za ovu namjenu biti planirana iz federalnog budžeta, čime će biti uklonjene nejednakosti po kantonima.

Obezbijediti jednake uslove za parove sa sterilitetom, u svih deset kantona, prioritet je ovog zakona. Stoga se ključna izmjena odnosi na način finansiranja parova koji su u postupku vantjelesne oplodnje. U skladu s tim, novčana sredstva biće izdvojena iz sredstava Proračuna Federacije BiH, a ne zavoda zdravstvenih osiguranja, kao što je to sada.U prošloj godini je u FBiH iz postupka vantjelesne oplodnje rođeno oko 300 beba, dok je oko hiljadu parova u ovom postupku.

Usvojene izmjene i dopune ovog zakona ocjenjuju se kao pokušaj poboljšanja loše slike nataliteta u FBiH. Prvi put nakon devet godina borbe u Federalnom parlamentu svi pacijenti koji žele da imaju djecu, moći će da refundiraju troškove ove metode iz budžeta FBiH. Međutim, zakon je još daleko od savršenog.

“Mi imamo najrigidniji zakon o BMPO u regiji, kao i u Evropi, s obzirom na to da se ne primjenjuju sve medicinske metode koje se primjenjuju u Evropi nisu dostupne građanima FBiH zbog ovog zakona koji je takav kakav jeste, ali bolje imati i neko rješenje koje nije savršeno nego da nismo imali nikakvo”, rekao je Elvir Karajbić, zastupnik SDP BiH u federalnom parlamentu.

Za ovu namjenu, na godišnjem nivou, potrebno je obezbijediti oko deset miliona KM. Da bi stupile na snagu usvojene izmjene i dopune Zakona mora odobriti i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.