Lana Prlić

FBiH do kraja godine dobija registar presuđenih pedofila: Ustanove će vršiti provjere pri zapošljavanju

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) mogla bi do kraja ove godine dobiti zakonski okvir koji se odnosi na presuđene pedofile kojima će, između ostalog, biti onemogućeno zapošljavanje u ustanovama koje rade sa djecom i maljoljetnim osobama.

Aktivnosti na uspostavljanju, kolokvijalno nazvanog, zakona o uspostavi registra osuđenih pedofila traju još od 2019. godine, a zakon bi se pred zastupnicima Doma naroda Parlamenta FBiH trebao naći na nastavku 4. redovne sjednice zakazane za 22. novembar.

Predlagači zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH su federalni parlamentarci u prošlom sazivu Lana Prlić, Aner Žuljević i Jasmin Duvnjak.

ako se na njegovo usvajanje čeka godinama zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić kaže nam da je zakon u formi nacrta usvojen tek prošle godine.

“Čekali smo više od dvije godine da nacrt prođe oba doma. Nakon toga kolege Duvnjak i Žuljević, kao predlagači zakona, napravili javnu raspravu koja je trajala 60 dana. S obzirom na to da kolega Duvnjak nije obnovio mandate kolega Žuljević i ja samo zakon u decembru uputili u procedure”, kaže nam Prlić.

Tekst zakona je, dodaje, usaglašen sa Ministarstvom pravde FBiH te su uvršteni i amandmani.

“Zakon kao prijedlog stoji u procedure, a 22. novembra je zakazan nastavak 4. redovne sjednice Doma naroda FBiH i taj zakon je prvi na dnevnom redu”, kaže nam Prlić.

Vrijeme je, kaže, da i FBiH dobije ovakav registar, a koji je u bh. entitetu Republika Srpska već uspostavljen.

“Uspostavljanjem registra spriječilo bi se tzv. prelijevanje tog kaznenog djela iz jednog entiteta u drugi, jer je zbog nepostojanja registra u FBiH postojala zakonska rupa. Najbitnija stvar je da u zakonu postoji odredba koja kaže da svaka ustanova koja direktno ili indirektno radi sa djecom ili maloljetnicima mora pri prijemu osoba u radni odnos provjeriti da li se osobe nalaze u registru”, ističe Prlić.

Registar neće biti javan i njemu će imati pristup Tužilaštvo BiH i policijske uprave te se određena osoba provjerava na zahtjev.

Razlog zbog kojeg su podaci u registru tajni je da taj da presuđeni pedofil ne bi tužio državu zbog toga što su njegovi podaci dati u javnost.

“Zakonom je naloženo da svaka ustanova koja radi sa djecom poput vrtića, škole, pa čak i sportskih udruženja, moraju pri prijemu u radni odnos provjeriti da li se osoba nalazi u registru na način da spisak kandidata pošalju Tužilaštvu, u odnosno FUP-u od kojih nakon provjera dobije odgovor. Ukoliko se osoba nalazi u registru ne može nastaviti sa konkursnom procedurom”, zaključuje Prlić i dodaje da zakon ima podršku parlamentarnih zastupnika iz svih političkih stranaka.

Registar bi trebao sadržati identifikacijske podatke i fotografije osuđenih pedofila, kojima bi bilo zabranjeno približavanje mjestima gdje se okupljaju djeca.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.