Fatka Kulenović uputila Inicijativu za sufinansiranje porodiljskih naknada u Unsko-sanskom kantonu

Na 13. sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, predsjednica Kluba SDP BiH Bihać prof. dr. Fatka Kulenović podnijela je Inicijativu za sufinanciranje porodiljskih naknada u Unsko-sanskom kantonu, kojom bi se visina porodiljskih naknada u Unsko – sanskom kantonu povećala na visinu minimalno 1.000 KM bez obzira na radno-pravni status trudnica i porodilja.

Naime, u našem kantonu u proteklom periodu, prema navodima Ministarstva zdravstva i socijalne politike Unsko – sanskog kantona na snazi je primjena Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom koji je usvojila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i da, prema tvrdnjama iz nadležnog ministarstva, nema dovoljno sredstava da se iznese povećanje naknada kao u drugim kantonima.

Visina porodiljske naknade za nezaposlene porodilje u Unsko-sanskom kantonu, do sad je iznosila 55% najniže plate u Federaciji Bosne i Hercegovine, a što konkretno iznosi 327,80 KM i isplaćuje se u trajanju od jedne godine od rođenja djeteta.

Ovom inicijativom, zastupnica Kulenović je zatražila podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja bi kroz budžet za 2024. godinu dovela do ujednačavanja prava, zaštite i porodiljskih naknada, bez obzira na kanton i mjesto prebivališta trudnica i porodilja na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog poboljšanja kvaliteta života porodica sa malom djecom i jednog od „malih koraka“ u zadržavanju mladih u Unsko – sanskom kantonu, ovom inicijativom je zatraženo od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, da kroz svoj budžet osigura sredstva za sufinansiranje porodiljskih naknada prema porodiljama u
Unsko – sanskom kantonu.

Na ovaj način, zastupnica Kulenović se pridružila i dala podršku inicijativi koju je uputila Delegatkinja SDP BiH u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine, Jelena Pekić, koja je između ostalog navela „Uspostavljanje jednakih standarda porodiljskih naknada ne samo da će pridonijeti društvenoj pravdi, već će i poticati ravnotežu između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, čime se stvaraju uvjeti za njihovu finansijsku sigurnost i boljitak na nivou cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.