Ćavar

FATF zasjeda 15. juna, slijedi odluka da li će BiH biti na crnoj listi za platni promet

Međutim, izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH danas nisu podržane te je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar kazao da izmjene Krivičnog zakona ne moraju čekati nekoliko mjeseci, dodajući da sve ovisi od Doma naroda PSBiH.

Slika

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a njime se ova oblast usklađuje s međunarodnim standardima.

Međutim, izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH danas nisu podržane te je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar kazao da izmjene Krivičnog zakona ne moraju čekati nekoliko mjeseci, dodajući da sve ovisi od Doma naroda PSBiH.

Ponovio je da su ova dva zakona u paketu te da je BiH imala rok do 31. maja da ih usvoji, a da su usvojeni bili bi riješeni problemi BiH jer je sada javno saopćenje Odbora eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) već odaslano.

Također, ovo saopćenje bit će sutra poslano i Radnoj grupi za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF – Financial Action Task Force). Ovo je tijelo Grupe 7 koje se bavi sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija.

Ćavar tvrdi da je već dugo čekano da BiH usvoji ove zakone, a do otežanja platnog prometa će doći kada FATF stavi zemlju na sivu ili crnu listu. FATF bi trebao zasjedati 15. juna kada će se odlučivati o tome.

Budući da izmjene Krivičnog zakona BiH nisu usvojene uz obrazloženje delegata Kluba Srba u Domu naroda da se radi o prijenosu nadležnosti s entiteta na BiH, ministar pravde BiH Bariša Čolak tvrdi da to nije tačno.

Kaže da se ovdje radi o tome na koji način su Krivični zakon i Zakon o Sudu BiH doneseni, podsjećajući da su oni nametnuti, a potom usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

No Krivični zakona BiH je nekoliko puta mijenjan, a ove izmjene koje su danas trebale biti usvojene usaglašene su s MONEYVAL-om.

Čolak je na kraju izrazio nadu da će zakon u narednih 15 dana ipak biti prihvaćen u Domu naroda PSBiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.