Denis Bećirović za Fenu

Fašizmu i neofašizmu u BiH ne možemo se suprotstaviti praznom pričom

Činjenica je da je antifašizam evropska vrijednost, a ne fašizam ili neofašizam. Moram reći da je antifašizam, uostalom, i sastavni dio evropskog identiteta i on je za Evropu, a trebao bi biti i za BiH, ključna civilizacijska vrijednost – kazao je Bećirović

Slika

Fašizmu i neofašizmu u BiH ne možemo se suprotstaviti praznom pričom, već osmišljeno, sistemski i konkretnim zakonima, kazao je u razgovoru za Agenciju FENA poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjedavajućeg tog doma Denis Bećirović. 

Po njegovim riječima, to podrazumijeva postojanje političke volje za zakonsku zabranu osnivanja i djelovanja fašističkih ili neofašističkih organizacija. 

Dodao je da je zato konkretno predložio izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH radi zabrane osnivanja i djelovanja fašističkih ili neofašističkih organizacija u BiH. 

– Moram reći da je ovaj prijedlog zakona veliki test i za BiH i za parlament BiH i za sve političke stranke. Ovaj prijedlog krivičnog zakona je test koliko je ustvari BiH spremna da konkretno, zakonski zabrani fašističke organizacije u BiH i da zaštiti antifašističke vrijednosti u BiH – kazao je Bećirović. 

Mislim, dodao je, ako hoćemo u Evropu, „onda se moraju odbaciti sve fašističke ideologije i prigrliti antifašizam“. 

– Činjenica je da je antifašizam evropska vrijednost, a ne fašizam ili neofašizam. Moram reći da je antifašizam, uostalom, i sastavni dio evropskog identiteta i on je za Evropu, a trebao bi biti i za BiH, ključna civilizacijska vrijednost – kazao je Bećirović. 

Na pitanje šta je sadržaj prijedloga dopuna Krivičnog zakona BiH koji je predložio i koji će biti na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH 14. maja, Bećirović je kazao da taj zakon predviđa zabranu i kažnjavanje svih onih koji osnuju ili uspostave fašističku ili neofašističku organizaciju, udruženje, političku stranku ili grupu koja promovira ideje i doktrine koje su fašističke, rasističke ili ksenofobične. 

Dodao je da ovaj zakon predviđa, također, kažnjavanje i svih onih koji postanu pripadnici fašističkih ili neofašističkih organizacija ili grupa, ili na drugi način pomažu takve organizacije. 

– Zakon predviđa, također, i zabranu registracije organizacija, udruženja, političkih stranaka ili grupa koje su potvrđene kao fašističke ili neofašističke organizacije. 
Jedan dio zakona odnosi se i na sportska takmičenja, tako da ovaj dio zakona predviđa da se na sportskim takmičenjima zabranjuje korištenje simbola koji su fašistički ili neofašistički, korištenje transparenata ili izgovaranje parola koje izazivaju netrpeljivost, mržnju i strah tokom sportskih takmičenja – kazao je Bećirović. 

Po njegovim riječima, zakon predviđa i zabranu isticanja fašističkih simbola, izvođenje takvih pjesama kao i proizvodnju, skladištenje ili umnožavanje bilo kakvih materijala s fašističkim ili neofašističkim sadržajima u BiH. 

– Moram reći da trenutno u BiH ne postoji pravni način za krivično gonjenje fašističkih organizacija koje, stoga, imaju slobodu da nesmetano trenutno šire svoju ideologiju u BiH – kazao je Bećirović. 

Upitan kakva su iskustva i praksa u borbi protiv fašizma u zemljama Evropske unije, Bećirović je kazao da „mi kao država koja želi da postane punopravna članica EU trebamo da koristimo ta iskustva iz razvijenih demokratskih zemalja Evrope“. 

– Moram reći da su veoma poučna iskustva i prakse zemalja EU u borbi protiv fašizma i govora mržnje – kazao je Bećirović. 

Primjera radi, dodao je, Krivični zakon Njemačke sadrži sveobuhvatne odredbe protiv govora mržnje. 

Po njegovim riječima, u Velikoj Britaniji „postoji niz zakona kojima se reguliraju govor mržnje i drugi oblici rasizma, tako da je i u Velikoj Britaniji zabranjeno verbalno i svako drugo iznošenje materijala koji podstiču na rasnu mržnju i distribuciju takvog materijala u zemlji“. 

– Italija je, recimo, ovo pitanje razriješila Ustavom, tako da je u Ustavu Italije naznačeno da je zabranjeno ponovno uspostavljanje fašističkih organizacija u ovoj zemlji, a također ima i posebne zakonske mjere za borbu protiv rasizma i diskriminacije. Francuska je, također, još jedna od zemalja s rigoroznim zakonskim mjerama za sprečavanje govora mržnje. Osim što su kažnjivi diskriminacija, mržnja i nasilje na osnovu porijekla, zabranjeno je i opravdavanje zločina protiv čovječnosti počinjenih u Drugom svjetskom ratu od Sila osovine – naveo je Bećirović. 

Dodaje da zabranu negiranja holokausta, genocida itd. posjeduje i krivični zakon Poljske. Slična situacija postoji i u krivičnom zakonodavstvu Španije kao i brojnim drugim zemljama u Evropi. 

– Prema tome, mi u BiH trebali bismo da koristimo ta pozitivna iskustva iz EU i da na adekvatan način i u BiH zaštitimo antifašističke vrijednosti – kazao je Bećirović. 

Navodeći zašto parlament BiH treba usvojiti ovaj prijedlog zakona, Bećirović kaže  da misli da ovaj zakon treba svim odgovornim ljudima u ovoj zemlji, pogotovo svim roditeljima koji se odgovorno odnose prema svojoj djeci. 

– Građanima BiH, bez obzira  na to koje su vjere i nacije, treba vratiti sigurnost. To nije jednostavan proces i posao, ali mi treba da učinimo sve da obezbijedimo tu sigurnost da bi se zaista svi građani i narodi osjećali sigurni od ovih destruktivnih fašističkih ili neofašističkih ideologija. Nažalost, moram reći, iako se rat u BiH završio 1995. godine, među stanovništvom ove zemlje još imamo prisutne svakodnevne pojave raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje, huškanja jednih naroda protiv drugih, što je i u današnjim uslovima pogodno tlo za razvoj i narastanje fašističkih ili neofašističkih ideologija – naveo je Bećirović. 

Zbog toga smatra da poslanici u najvišem zakonodavnom organu u BiH, u Parlamentarnoj skupštini BiH,“imaju dug prema bosanskohercegovačkoj javnosti, prema svim građanima i narodima, a posebno prema generacijama koje dolaze, da se suprotstave pokušajima falsificiranja historije i da doprinesu izgradnji takvog društva koje će počivati na planetarno priznatim antifašističkim vrijednostima“. 

U razgovoru za Agenciju FENA, Bećirović je kazao da BiH, ali i cijela Evropa danas obilježavaju Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. 

– Moderna Evropa počiva na antifašističkim vrijednostima. BiH također treba da počiva na antifašističkim vrijednostima. Mislim da ćemo najbolju poruku povodom ovog dana upravo dati 14. maja na sjednici Predstavničkog doma PSBiH kada se ovaj zakon nađe na dnevom redu. Bilo bi dobro, zaista, da imamo puni konsenzus, da svi zajedno shvatimo koliko je važno da zaštitimo antifašističke vrijednosti i u državi BiH – kazao je Bećirović. 

Stoga, naveo je, želi svim antifašistima u BiH čestitati 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, „ali isto tako pozvati sve progresivne ljude u ovoj zemlji, bez obzira na to koje su vjere i nacije, da učinimo sve da zaštitimo temeljne antifašističke vrijednosti u našoj domovini“.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.