Krug 99

Fašizam je najveća prijetnja u BiH

Fašizam je najveća prijetnja u Bosni i Hercegovini koja se uvlači kroz sve institucije države, poručeno je sa današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u povodu 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

“Odavno u kraćoj rečenici nije izrečena veća istina. Fašizam je zaista najveća prijetnja u svijetu, regiji, a posebno kod nas u BiH. Time je obaveza i odgovornost svih nas dobronamjernih ljudi, svih antifašista, da se odlučno i hrabro borimo protiv fašizma, protiv nacionalizma i protiv šovinizma”, rekao je uvodničar Muzafer Šehović, koji je na sesiji govorio o pojavnim oblicima fašizma i zadacima antifašista u BiH.

Lana Prlić, potpredsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH istakla je da je porazno pričati o fašizmu u 21. stoljeću.

“Nažalost, fašizam je taj koji skreće fokus sa bitnih životnih tema i nekako se uvlači kroz sve institucije. Škole koje svjedočimo u BiH, kao što je primjer škole ‘dvije škole pod jednim krovom’ su sramota današnjeg vremena”, izjavila je Prlić.

Uvodničar Damir Filipović smatra da je neznanje trenutno najveći problem osnaživanja fašizma u BiH.

“Mladi ljudi trebaju više da se upoznaju o tome. Drugi problem je mogućnost fašistoidnih osoba da djeluju i jačaju kroz institucije države, amnestirajući historijske ličnosti koje su bile fašistoidne, davajući imena školama, ustanovama i ulicama koje nam u biti stvaraju drugačiji okvir življenja u BiH i kreirajući jednu novu generaciju osoba koje neće nikada znati šta je razlika između fašizma i antifašizma, što imamo sada kao pojavu”, poručio je Filipović, prenosi Anadolija.

 

(OSLOBOĐENJE)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.