Odbor za antifašizam SDP BiH

Fašistima i nacionalistima smeta multikulturalno biće Sarajeva i BiH

Jučer je u Sarajevu održana Treća sjednica Odbora za afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine. Odbor je razmatrao i usvojio informacije o održanim aktivnostima na obilježavanju značajnih datuma za antifašističku borbu, te održanim tribinama u Lukavcu i Tešnju, obavio pripreme za obilježavanje najznačajnijeg datuma novije historije naše države 25. novembra – Dana državnosti BiH.

Tog dana, našoj državni su na zasjedanju ZAVNOBiH-a potvrđene današnje granice, ali i usvojeni bitni dokumenti za sve njene narode i narodnosti. Odbor je zaključio da se značaj ovaj datuma treba približiti građanima na teritoriji cijele države, radi sve češćih negiranja i osporavanja značaja zasjedanja ZAVNOBiH-a, ali i jačanja fašističkih ideja koje se sprovode u djela.
Jačanje ideja fašizma i nacionalizma vladajućih stranka u BiH očituje se u primjerima davanja imena škole po fašističkom slugi Mustafi Busuladžiću, postrojavanjima četničkih jedinica, veličanju ratnih zločinaca, ali i nedavnom plakatiranju sarajevskog naselja Dobrinje slikama fašiste Ante Pavelića.

Najbolju spregu fašista i nacionalista, kojima smeta multikulturalno biće Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, pokazuje i neusvajanje imena sportske dvorane po heroju posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata Gorana Čengića. Čovjeka koji je svojim životom platio pokušaj spašavanja komšije od ratnog zločinca Veselina Vlahovića – Batka.

Odbor će u svoj daljem radu u saradnji sa organima i svim antifašistima insistirati da se ova sramna odluka Općinskog vijeća Novo Sarajevo bude poništena i dvorana dobije ime Gorana Čengića.
Članovi Odbora započeli su izradu i Programa rada za 2018. godinu, te izradi Registra značajnih antifašista i drugih ličnosti koje su svojim radom doprinijeli antifašističkoj borbi, oslobođenju države ali i razvoju Bosne i Hercegovine. Također, dogovoreni su naredni zadaci na širenju i jačanju antifašističkog i ljevičarskog bloka u BiH, saradnji sa drugim ljevičarskim organizacijama i pokretima u zemljama regiona.

Konstantno ćemo se nastaviti približavati građanima koji su protiv sve prisutnijeg fašizma u državi i susjednim zemljama.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu