Aner Žuljević

Fadil Novalić što hitnije mora objaviti Pismo namjere građanima FBiH

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Federacije BiH, smatra da izjava premijera Fadila Novalića o tome kako sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda nisu namjenska, nego redovna budžetska sredstva, pokazuje kako se radi o neodgovornom kreditnom zaduženju građana ove zemlje, koje se maskira bombastičnim najavama fiktivnih i nejasnih reformi u „išaranom“ i neobjavljenom Pismu namjere.

„Zbog ovakve izjave Premijera više je nego jasno kako se radi o Vladi koja niti u jednom segmentu svog rada ne ulijeva nadu da se radi o odgovornoj i reformskoj politici, u smislu opravdanosti novog kreditnog zaduženja.

S obzirom da se radi o proširenom aranžmanu većem od milijardu KM, koji će politiku javnih finansija ove zemlje odrediti u narednih 13 godina, izuzetno je važno da ne dozvolimo zaduženja u cilju krpljenja budžetskih rupa, bez bilo kakvog razvojnog smisla i svrhe.

Pristup u kojem će javnost saznati sadržaj Pisma namjere, tek kad se isto usvoji, direktni je pokazatelj kako su vladajući više nego svjesni štetnosti sadržaja i obećanja u istom, pa su, zajedno sa MMF-om, odlučili da prodaju temeljne principe parlamentarne demokratije za 550 miliona eura.

Očekujemo od nadležnih da javno objave da li su odlučili prodati telekome i elektroprivredu, da li su obećali uvođenje novih nameta (poreza i akciza) građanima i privredi, da li su odustali od mogućnosti konverzije „kredita u švicarcima“ i niz drugih otvorenih pitanja na koje javnost traži odgovor!? Jasno je kako nam tematske sjednice o Pismu namjere MMF-a trebaju, prije svega, kako bi shvatili da svako zaduženje mora biti transparentno, odobreno u Parlamentu i direktno vezano za finansiranje konkretnih reformskih projekata u cilju ekonomskog razvoja države.

Ukoliko se nastavi dosadašnja praksa tajnih i neplanskih kreditnih zaduženja, više je nego jasno kako se radi o štetnoj i kratkoročnoj politici koja će ovu zemlju odvesti u grčki scenarij sa nesagledivim posljedicama.

Stoga još jednom pozivamo premijera Novalića da konačno shvati kako je život puno više nego šarena lopta, te da javnosti objavi Pismo namjere i isto dostavi Parlamentu FBiH na odobrenje u okviru tematskih sjednica“, rekao je Žuljević.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.