Aner Žuljević

Fadil Novalić što hitnije mora objaviti Pismo namjere građanima FBiH

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Federacije BiH, smatra da izjava premijera Fadila Novalića o tome kako sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda nisu namjenska, nego redovna budžetska sredstva, pokazuje kako se radi o neodgovornom kreditnom zaduženju građana ove zemlje, koje se maskira bombastičnim najavama fiktivnih i nejasnih reformi u „išaranom“ i neobjavljenom Pismu namjere.

„Zbog ovakve izjave Premijera više je nego jasno kako se radi o Vladi koja niti u jednom segmentu svog rada ne ulijeva nadu da se radi o odgovornoj i reformskoj politici, u smislu opravdanosti novog kreditnog zaduženja.

S obzirom da se radi o proširenom aranžmanu većem od milijardu KM, koji će politiku javnih finansija ove zemlje odrediti u narednih 13 godina, izuzetno je važno da ne dozvolimo zaduženja u cilju krpljenja budžetskih rupa, bez bilo kakvog razvojnog smisla i svrhe.

Pristup u kojem će javnost saznati sadržaj Pisma namjere, tek kad se isto usvoji, direktni je pokazatelj kako su vladajući više nego svjesni štetnosti sadržaja i obećanja u istom, pa su, zajedno sa MMF-om, odlučili da prodaju temeljne principe parlamentarne demokratije za 550 miliona eura.

Očekujemo od nadležnih da javno objave da li su odlučili prodati telekome i elektroprivredu, da li su obećali uvođenje novih nameta (poreza i akciza) građanima i privredi, da li su odustali od mogućnosti konverzije „kredita u švicarcima“ i niz drugih otvorenih pitanja na koje javnost traži odgovor!? Jasno je kako nam tematske sjednice o Pismu namjere MMF-a trebaju, prije svega, kako bi shvatili da svako zaduženje mora biti transparentno, odobreno u Parlamentu i direktno vezano za finansiranje konkretnih reformskih projekata u cilju ekonomskog razvoja države.

Ukoliko se nastavi dosadašnja praksa tajnih i neplanskih kreditnih zaduženja, više je nego jasno kako se radi o štetnoj i kratkoročnoj politici koja će ovu zemlju odvesti u grčki scenarij sa nesagledivim posljedicama.

Stoga još jednom pozivamo premijera Novalića da konačno shvati kako je život puno više nego šarena lopta, te da javnosti objavi Pismo namjere i isto dostavi Parlamentu FBiH na odobrenje u okviru tematskih sjednica“, rekao je Žuljević.