Forum seniora SDP BiH

Fadil Novalić mora preuzeti odgovornost za posljedice šutnje prema penzionerima

U ime socijalne pravde i života dostojnog čovjeka, Forum seniora/ki SDP BiH, poziva premijera federalne Vlade Fadila Novalića da postupi po zahtjevu Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBIH ili preuzme odgovornost za posljedice koje mogu nastupiti daljnjim ćutanjem.

„ Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH je, krajem septembra ove godine je održao sastanak na kojem je isti zadužen da najkasnije do 25. oktobra, putem Federalnog zavoda PIO/MIO, federalnih ministarstava rada i socijalne politike te finansija, a u koordinaciji sa premijerom Federacije BiH, iznađe rješenje za vanredno povećanje svih penzija u Federaciji, osim najviših, zbog enormnog rasta troškova života, posebno osnovnih životnih namirnica i lijekova.

U slučaju da Upravni odbor Saveza ne naiđe na razumijevanje u zahtjevu za povećanje penzija, obavezan je da organizuje mirne proteste i odredi vrijeme održavanja, zaključeno je na sastanku.

Postavljeni rok, za penzionere, ima snažnije značenje od kalendarskog, jer je taj datum 1997.godine, proglašen Danom penzionera u Federaciji BIH, nakon što se u organizaciji Saveza udruženja penzionera Federacije BiH ispred zgrade Vlade Federacije BiH na protestima okupilo skoro 10.000 penzionera, nezadovoljnih svojim statusom u društvu, tražeći poboljšanje prava na ulicama.

Poslanaa je jasna poruka svim vlastodržcima da moraju promijeniti svoj odnos prema najstarijoj i najzaslužnijoj kategoriji stanovništva Federacije BiH, koja je izgradila i odbranila zemlju.

Moguće je da premijer Novalić ne zna razloge zbog kojih se već 24 godine obilježava Dan penzionera u Federaciji, jer u vrijeme održavanja protesta penzionera 25.oktobra 1997.godine, nije bio zagazio u političke vode, ali je ipak sramotno što to nije spoznao za provedenih šest godina na poziciji premijera federalne Vlade, tim prije što u njegovim govorima, penzioneri zauzimaju prioritetno mjesto.

Neznanje  premijera federalne vlade Fadila Novalića o simboličkom značenju 25.oktobra za penzionere Federacije BiH je sramotno, ali je još sramotnije i bezobraznije namjerno ćutanje i ignorisanje zahtjeva penzionera za očitovanje Vlade o mogućem povećanju penzija po osnovu rasta troškova života, smatra Forum seniora/ki SDP BIH.

Iako su penzije tokom posljednjih godina porasle, i dalje su male i nedovoljne za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Od ukupnog broja penzionera u Federaciji BiH, njih oko 275.000 prima ili minimalnu penziju u iznosu od 382,18 konvertibilnih maraka (196 eura) ili manju penziju od minimalne, što je oko 64,7 posto. Ako bi uključili i one koji primaju zajamčenu penziju od 478,91 konvertibilnih maraka (245,5 eura), onda bi ukupni broj penzionera sa tom i nižom penzijom, uključujući minimalne i ispod minimalne penzije, iznosio 325.000 penzionera ili 76,3 posto ukupnog broja penzionera.

Prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec mart 2020. iznosila je 947 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47, 43 posto.

Penzioneri u FBiH su 2021. godine ostali bez godišnjeg povećanja penzija jer je nivo općeg indeksa potrošačkih cijena bio nizak, i pored drastičnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Ne samo da se premijer Novalić zajedno sa pozvanim ministarstvima, oglušio o zahtjev Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera i ignorisao pokazatelje o preživljavanju penzionera na granici ili ispod granice siromaštva, nego je svojom skandaloznom izjavom da potrošačka korpa nigdje u svijetu nije relevantan podatak, pokazao nivo bezobrazluka i drskosti, kojom se vrijeđa dostojanstvo penzionera i smisao obilježavanja Dana penzionera u Federaciji BIH, koja se ne može oprostoti.

Forum seniora/ki SDP BiH, poziva premijera federalne Vlade Fadila Novalića da postupi po zahtjevu Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBIH, ili preuzme odgovornost za posljedice koje mogu nastupiti daljnjim ćutanjem“, istaknula je predsjednica Foruma Suada Hadžović.