Igor Stojanović za Dnevni avaz

Fadil Novalić je kantonima dao 200 miliona KM, a niko ne zna zašto su ti kantoni dobili novac

Usvojen je Budžet FBiH za 2022. godinu, a ono što je tome prethodilo izazvalo je oštre polemike.

Delegati su tvrdili da je premijer Fadil Novalić kupovao podršku delegata da bi podržali Budžet FBiH, iako su pojedini delegati prije pojedinačnog izjašnjavanja glasali protiv ovog dokumenta.

O ovim dešavanjima je razgovarao za “Avaz” delegat SDP-a Igor Stojanović, koji je rekao da delegati NES-a i PDA uprkos ponudama nisu glasali za ovaj dokument, nego su mišljenje promijenili delegati SNSD-a i SD-a.

SNSD glasao “Za”, iako je Vlada odbila njihove amandmane

– Nesvakidašnje je da premijer uđe direktno u delegatske klupe. Ja to ranije nisam vidio da bilo koji premijer ulazi u klupe i da pokušava pregovarati sa delegatima, bez obzira što su delegati dali do znanja da neće glasati za Budžet FBiH za 2022. godinu – rekao je Stojanović.

Kaže da se može samo nagađati šta se nudilo delegatima da promijene mišljenje.

– To se dešavalo na očigled kompletnog Doma naroda. Viđeno je da je premijer prišao delegatima iz NES-a (nekadašnja A-SDA) i PDA, tada su počela dobacivanja, neki delegati tvrde da je premijer nudio i određene cifre, a delegati iz NES-a i PDA su na kraju to ipak odbili te prijedloge premijera – govori Stojanović.

Pojasnio je da su na kraju mišljenje promijenili delegati SNSD-a Goran Broćeta i Aleksandar Štrbac te delegat Socijaldemokrata Žarko Vujović.

Interesantno je to da je Vlada FBiH prije toga odbila amandmane delegata SNSD-a.

Samo pet delegata iz Kluba Bošnjaka

– Postavlja se pitanje šta je cijena dogovora, zašto su podržali budžet, to mi možemo samo nagađati, ali činjenica da nisu htjeli glasati, da su nečim potkupili svoj glas i da ga je nečim platio premijer to je više nego jasno – navodi on.

Stojanović je spomenuo i opasku koja je bila jučer u Domu naroda, a to je da, od ukupno 31. glasa, za budžet je samo pet delegata iz Kluba Bošnjaka glasalo, iako premijer Novalić dolazi iz stranke koja je bošnjačka.

– U sali je rečeno da Jasmin Duvnjak, kao šef Kluba Bošnjaka, treba podnijeti ostavku, jer nije uspio omogućiti podršku za projekte Fadila Novalića i SDA. To jeste šala, ali govori puno o saradnji SNSD-a, HDZ-a i SDA na svim nivoima, gdje kada su novac i projekti u pitanju vrlo lako se dogovore, a za sve ostalo postoje određene tenzije – poručio je Stojanović.

Naveo je i da je SDP imao više amandmana, a kojima se trebala izjednačiti pomoć porodiljama na način kako je to urađeno u Kantonu Sarajevo, što se nije podržalo.

– Podijeljeno je kantonima 200 miliona, a da niko ne zna zašto su ti kantoni dobili novac, dok se sa tim novcem moglo riješiti dosta problema na nivou Federacije BiH. Očigledno je da to trenutno nije interes i da su u pitanju neki drugi interesi. Šta su prioriteti Fadila Novalića zaista ne znam, a neka to prosude građani – zaključio je.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.