Razmjena pozitivnih iskustava

Evropski i regionalni socijaldemokrati dali punu podršku radu SDP BiH

Lideri evropskih i regionalnih socijaldemokratskih partija daju punu podršku radu Socijaldemokratske partije BiH i provođenju reformi koje će od BiH napraviti državu za sve nas. Zaključak je to današnjeg Samita lidera socijaldemokratskih lidera regiona održanog u Sarajevu.

Na Samitu, koji je organizovan zbog razmjene iskustava regionalnih socijaldemokrata, održana su i dva panela na kojima su učešće uzeli predstavnici partija iz evropske porodice socijaldemokrata.

Regionalna saradnja u kontekstu EU integracija i Regionalna ekonomija iz perspektive političkih stranaka ljevice i mogućnosti za zajedničke aktivnosti bile su teme panela, kojima su moderirali Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, i Draško Aćimović, bivši ambasador BiH u Belgiji, koji su zbog učešća na samitu došli iz Brisela.

„Danas mi je kao domaćinu ovog Samita puno srce, jer sa ovog događaja šaljemo snažnu poruku da je u ovoj regiji moguće sarađivati i graditi odnose na prijateljski način, u odnosu na ono što na ovim prostorima decenijama rade nacionalisti. Socijaldemokrate su politička snaga koja nudi drugačije odnose između ljudi, odnose koji su bazirani na povjerenju. Upravo takvi odnosi će doprinijeti da se i naše države promijene, sa novim odnosima na osnovama jednakosti, solidarnosti, iskrenosti i prijateljstva.

Da je to moguće dokazuje slučaj našeg prijatelja Zorana Zaeva, premijera Makedonije i našeg dragog i čestog gosta. Njegov primjer nam je svima uputa kojim putem treba ići. Makedonija je najbolji primjer da promjene mogu doći samo sa socijaldemokratijom i da u promjene treba ići hrabro, odlučno i nepokolebljivo. Takvo opredjeljenje je moguće i u BiH, među našim narodima. Nacionalisti naše ljude uvjeravaju da zato što smo različiti ne možemo zajedno. Ja im poručujem da možemo samo zajedno, jer mi smo voćka sa tri roda, tri naroda jedna duša“, naveo je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH.

Sergei Stanishev, predsjednik Partije evropskih socijalista, u svom obraćanju na početku samita rekao je kako je Sarajevo idealno mjesto za održavanje ovakvog događaja.

„Sarajevo predstavlja simbol svega što Partija evropskih socijalista i sve socijaldemokrate predstavljaju. To su zajedništvo, različitost i solidarnost. Došli smo ovdje da podržimo SDP BiH i njenog lidera Nermina Nikšića. To je najveća multietnička partija u BiH koja predstavlja sve građane. Nacionalisti svojom retorikom iskorištavaju ljude, resurse i podjelama jačaju svoju moć i postižu svoje sebične ciljeve. Tako rade i ovdje u BiH, širom regije, ali i širom Evrope. Vaša budućnost je u Evropskoj uniji i PES će, zajedno sa vama, uraditi sve da to i postignemo. Socijaldemokratske politike u ovoj regiji će nam pomoći da svi zajedno krenemo naprijed. Jer to ljudi u ovoj regiji zaslužuju“, naveo je Stanishev.

Samit je okupio lidere i predstavnike socijaldemokratskih stranaka iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Albanije, Bugarske, Velike Britanije, Austrije i Njemačke.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.