Saša Magazinović

Evropski parlamentarci ne žele sastanak

Parlamentrani odbor za stabilizaciju i pridruživanje nije počeo sa radom zbog nepostizanja dogovora o načinu glasanja unutar ovog tijela

Evropski parlament upozorio je nedavno Parlamentarnu skupštintu BiH zbog toga što još nije formiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje. Parlamentarni odbor se uspostavlja za svaku državu u procesu pridruživanju Evropskoj uniji. Bh. delegaciju čine svi članovi Zajedničke komisije PSBiH za evropske integracije.

Član zajedničke komisije Saša Magazinovlć kazao je za Oslobođenje da je riječ o tijelu koje ima obavezu da prati aktivnosti na realizaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

-Radi se o tijelu gdje smo prvi put mi i Evropska unija ravnopravni, odnosno gdje su glasovi i obaveze poslanika iz Bosne i Hercegovine identični glasovima i obavezama poslanika Evropskog parlamenta. Parlamentarni odbor treba biti sastavljen od jednakog broja predstavnika Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta koji donosi odluke natpolovičnom većinom članova svake delegacije, objašnjava Magazinović.

On je naglasio da problem prave parlamentarci iz RS-a koji žele da se u poslovnik zajedničkog tijela BiH i EU uvede princip entitetskog glasanja.

– Treba znati da ovo tijelo ne donosi nikakve obavezujuće odluke, već preporuke. Parlamentarni odbor za SSP nikad nije počeo raditi, jer nije usvojen poslovnik o radu, to traje već više od godinu i čudi me pokazano strpljenje Evropskog parlamenta, budući da se ovo krilo i od medija i pokušalo se riješiti bez dizanja buke, zaključio je Magazinovlć.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.