Saša Magazinović

Evropski parlamentarci ne žele sastanak

Parlamentrani odbor za stabilizaciju i pridruživanje nije počeo sa radom zbog nepostizanja dogovora o načinu glasanja unutar ovog tijela

Evropski parlament upozorio je nedavno Parlamentarnu skupštintu BiH zbog toga što još nije formiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje. Parlamentarni odbor se uspostavlja za svaku državu u procesu pridruživanju Evropskoj uniji. Bh. delegaciju čine svi članovi Zajedničke komisije PSBiH za evropske integracije.

Član zajedničke komisije Saša Magazinovlć kazao je za Oslobođenje da je riječ o tijelu koje ima obavezu da prati aktivnosti na realizaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

-Radi se o tijelu gdje smo prvi put mi i Evropska unija ravnopravni, odnosno gdje su glasovi i obaveze poslanika iz Bosne i Hercegovine identični glasovima i obavezama poslanika Evropskog parlamenta. Parlamentarni odbor treba biti sastavljen od jednakog broja predstavnika Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta koji donosi odluke natpolovičnom većinom članova svake delegacije, objašnjava Magazinović.

On je naglasio da problem prave parlamentarci iz RS-a koji žele da se u poslovnik zajedničkog tijela BiH i EU uvede princip entitetskog glasanja.

– Treba znati da ovo tijelo ne donosi nikakve obavezujuće odluke, već preporuke. Parlamentarni odbor za SSP nikad nije počeo raditi, jer nije usvojen poslovnik o radu, to traje već više od godinu i čudi me pokazano strpljenje Evropskog parlamenta, budući da se ovo krilo i od medija i pokušalo se riješiti bez dizanja buke, zaključio je Magazinovlć.