Ministar Fabius dr. Lagumdžiji

Evropski fondovi će biti snažno angažirani kako bi se pružila neophodna pomoć BiH

Ministar Fabius se zahvalio dr. Lagumdžiji na pismu upućenom 19. maja u kojem je francuskom ministru skrenuta pažnja na katastrofalne poplave koje su pogodile našu zemlju, te izrazio najiskrenije saučešće porodicama žrtava i podršku Francuske Bosni i Hercegovini.

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je pismo ministra vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Republike Francuske Laurenta Fabiusa.

Ministar Fabius se zahvalio dr. Lagumdžiji na pismu upućenom 19. maja u kojem je francuskom ministru skrenuta pažnja na katastrofalne poplave koje su pogodile našu zemlju, te izrazio najiskrenije saučešće porodicama žrtava i podršku Francuske Bosni i Hercegovini.

Ministar Fabius je podsjetio na izjavu predsjednika Republike Francuske Françoisa Hollanda od 22. maja da je Francuska spremna organizirati donatorsku konferenciju za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, s ciljem da se prikupe fondovi neophodni za obnovu i oporavak, osim sredstava koja se stavljena na raspolaganje odmah nakon poplava.

„Francuska će održati svoje obećanje i organizirati ovu donatorsku konferenciju u julu zajedno sa Evropskom unijom i Slovenijom, koja se željela priključiti ovoj akciji. Praktični modaliteti ove konferencije se trenutno proučavaju, a mi ćemo Vas sigurno redovno informirati o njenim pripremama.

Uspjeh ove konferencije je toliko značajan iz razloga što Bosna i Hercegovina, kao što to znate, ne može pravno raspolagati fondovima solidarnosti Evropske unije. Naime, samo zemlje članice Evropske unije, ili one koje su započele pregovore o pristupanju, mogu koristiti ovaj instrument koji omogućava Uniji da intervenira u slučaju velike prirodne katastrofe sa teškim posljedicama na uvjete života, prirodnu sredinu ili ekonomiju zemlje.  

Međutim, uvjeravam Vas da će drugi evropski fondovi biti snažno angažirani kako bi se pružila neophodna pomoć Vašoj zemlji. Najprije mislim na Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) koji će se, nadamo se, pokazati korisnim za brzu, efikasnu i trajnu obnovu Bosne i Hercegovine i Srbije. Poruke u tom smjeru su već poslane u Evropsku komisiju“, navodi se, između ostalog, u pismu ministra Fabiusa upućenom dr. Lagumdžiji

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.