Evropske integracije su sigurnosno pitanje za Bosnu i Hercegovinu

Potpredsjednica SDP BiH Lana Prlić i šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović učestvuju na tradicionalnom godišnjem okupljanju socijaldemokratskih zastupnika iz parlamenata regije i Evropskog parlamenta u organizaciji Friedrich Ebert fondacije.

Ovogodišnje okupljanje u nizu panela i radnih grupa tretira teme perspektive proširenja članstva u EU na zemlje Zapadnog Balkana i implementacije evropskog Zelenog plana.

Govoreći o odnosu Evropske unije prema zemljama regije Prlić i Magazinović su u svojim istupima istaknuli da je EU nejasnom i neodlučnom politikom, između ostalog prema procesu proširenja, izgubila značajan dio svog kredibiliteta na području Balkana, nerijetko podržavajući i promovirajući u sagovornike one koji promoviraju sve suprotno od evropskih vrijednosti.

U tom smislu su podržali inicijativu zastupnika u njemačkom Bundestagu Josipa Juratovića koji predlaže promjenu odnosa EU prema nacionalističkim političarima na Balkanu koji kao rezultat svog djelovanja imaju trenutne izazove miru i stabilnosti.

U svojim izlaganjima Prlić i Magazinović su istakli da je proces proširenja EU za Bosnu i Hercegovinu, pored ostaloga, značajno sigurnosno pitanje naglašavajući da su pred regijom dva puta – prvi je put evropskih integracija, a drugi je put u nove sukobe. To sve odgovornost Evropske unije za Zapadni Balkan, ali posebno za Bosnu i Hercegovinu, čini značajno većom.

Saša Magazinović je bio govornik na panelu „Prilike i izazovi za socioekološku transformaciju u Jugoistočnoj Evropi“ gdje je govorio o aktivnostima koje se vode u Bosni i Hercegovini kao doprinos težnji da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent. On je istaknuo da bez obzira na sve prepreke ne postoji alternativa očuvanju planete.

Magazinović je u svom govoru inicirao promjenu pristupa zemljama regija u smislu da, znajući koliko veliki budžet zahtjeva proces dekarbonizacije, koliki izazovi stoje pred državama u smislu kreiranja novih radnih mjesta za one koji će izgubiti posao, sa kakvim problemima će se suočiti privreda, Evropska unija finansijski i strateški, ali iskuljučivo na partnerskim osnovama, podrži manje i ekonomski inferiorne države.

Stoga je kolegama iz parlamenata zemalja EU, kao i poslanicima u Parlamentu EU, predložio da iniciraju formiranje zasebnog budžeta za dekarbonizaciju zemalja Zapadnog Balkana, podsjetivši da se rješavanje globalnih problema može rješavati jedino uz veliku solidarnost koja, nažalost, nije demonstrirana u svim aspektima borbe protiv COVID19.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.