Evropske integracije su sigurnosno pitanje za Bosnu i Hercegovinu

Potpredsjednica SDP BiH Lana Prlić i šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović učestvuju na tradicionalnom godišnjem okupljanju socijaldemokratskih zastupnika iz parlamenata regije i Evropskog parlamenta u organizaciji Friedrich Ebert fondacije.

Ovogodišnje okupljanje u nizu panela i radnih grupa tretira teme perspektive proširenja članstva u EU na zemlje Zapadnog Balkana i implementacije evropskog Zelenog plana.

Govoreći o odnosu Evropske unije prema zemljama regije Prlić i Magazinović su u svojim istupima istaknuli da je EU nejasnom i neodlučnom politikom, između ostalog prema procesu proširenja, izgubila značajan dio svog kredibiliteta na području Balkana, nerijetko podržavajući i promovirajući u sagovornike one koji promoviraju sve suprotno od evropskih vrijednosti.

U tom smislu su podržali inicijativu zastupnika u njemačkom Bundestagu Josipa Juratovića koji predlaže promjenu odnosa EU prema nacionalističkim političarima na Balkanu koji kao rezultat svog djelovanja imaju trenutne izazove miru i stabilnosti.

U svojim izlaganjima Prlić i Magazinović su istakli da je proces proširenja EU za Bosnu i Hercegovinu, pored ostaloga, značajno sigurnosno pitanje naglašavajući da su pred regijom dva puta – prvi je put evropskih integracija, a drugi je put u nove sukobe. To sve odgovornost Evropske unije za Zapadni Balkan, ali posebno za Bosnu i Hercegovinu, čini značajno većom.

Saša Magazinović je bio govornik na panelu „Prilike i izazovi za socioekološku transformaciju u Jugoistočnoj Evropi“ gdje je govorio o aktivnostima koje se vode u Bosni i Hercegovini kao doprinos težnji da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent. On je istaknuo da bez obzira na sve prepreke ne postoji alternativa očuvanju planete.

Magazinović je u svom govoru inicirao promjenu pristupa zemljama regija u smislu da, znajući koliko veliki budžet zahtjeva proces dekarbonizacije, koliki izazovi stoje pred državama u smislu kreiranja novih radnih mjesta za one koji će izgubiti posao, sa kakvim problemima će se suočiti privreda, Evropska unija finansijski i strateški, ali iskuljučivo na partnerskim osnovama, podrži manje i ekonomski inferiorne države.

Stoga je kolegama iz parlamenata zemalja EU, kao i poslanicima u Parlamentu EU, predložio da iniciraju formiranje zasebnog budžeta za dekarbonizaciju zemalja Zapadnog Balkana, podsjetivši da se rješavanje globalnih problema može rješavati jedino uz veliku solidarnost koja, nažalost, nije demonstrirana u svim aspektima borbe protiv COVID19.