Zukan Helez

Evropska narodna stranka je protiv stavova HDZ-a i SNSD-a

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH, osvrnuo se na nedavno održani Kongres Evropske narodne stranke (EPP), na čijem je zasjedanju u Roterdamu, između ostalog, usvojen i opširan dokument koji se tiče situacije u BiH.

„EPP okuplja kršćansko-demokratske i konzervativne stranke kao i druge stranke desnog centra u čijoj grupaciji je članica HDZ Hrvatske, a po profilu i orijentaciji su bliske stranke HDZ i SDA iz BiH.

EPP je usvojila dokument koji sadrži stavove koji su sušta suprotnost onoga za šta se zalaže HDZ BiH, a u čemu ga podržava predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović i HDZ Hrvatske.

U tom dokumentu izražava se puna podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH . Osuđuje se huškanje koje dovodi u pitanje jedinstvo i suverenost zemlje što je suprotno stavovima SNSD-a i HDZ-a.

Svako secesionističko djelovanje mora se prekinuti kao i blokade institucija BiH.

Mora se donijeti izmjena Izbornog zakon radi osiguranja slobodnih i poštenih izbora. Uvesti korištenje modernih tehnologija kako bi se smanjile izborne prevare (kontra stava i zalaganja HDZ, SNSD i SDA).

Osuđuje se podrška osuđenim ratnim zločincima, poruka upućena HDZ-u i SNSD-u.

Osuđuje se diskriminacija u obrazovanju. Evropska narodna stranka osuđuje sve ono što radi HDZ iako ideološki pripada toj grupaciji stranaka. To znači da je politika HDZ BiH, kao i politika HDZ Hrvatske u BiH doživjela potpuni debakl čime je HDZ izgubio i posljednju nadu u Evropi kada je u pitanju prije svega tzv. legitimno predstavljanje, san o trećem entitetu i konsocijacijsko uređenju BiH.

Ovim putem želim javno da se zahvalim kao zastupnik u Predstavničkom domu parlamenta BiH kolegama zastupnicima EPP-a u Evropskom parlamentu na ispravnom i civilizacijskom rezonovanju i razumijevanju političkog stanja u BiH i njene perspektive“, navodi Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.