Evropska komisija se mora izjasniti o dogovoru s Dodikom

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine od Evropske komisije u Bosni i Hercegovini traži hitno pojašnjenje dokumenata koji su nedavno procurili u medije, u kojima je, navodno, Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi dogovorio sa Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Ukoliko se pokaže istinitim, ovaj potez može predstavljati opasan presedan u učešću Evropske komisije u dosadašnjim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.

Nepojmljivo je da se ovakve stvari rade od strane onih koji, barem deklarativno, podržavaju cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine. Da li ovim dokumentom dio međunarodne zajednice daje prikrivenu podršku secesionističkim namjerama Milorada Dodika i rukovodstva Republike Srpske?

Evropska komisija što hitnije mora dati objašnjenje o čemu se zaista radi, te ako su dokumenti istiniti, makar i u formi izvještaja, zašto o ovome nije ranije upoznata bosanskohercegovačka javnost?

Bilo kakva intencija međunarodnih izaslanika da se u ovom slučaju prave određeni ustupci Miloradu Dodiku, podrazumijeva i ugrožavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, koja je suverena i međunarodno priznata država i to je osnova od koje moraju polaziti svi akteri, međunarodni ili domaći.

Stoga nedavna odluka o povlačenju Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine iz pregovora dobija na značaju i još jednom se pokazuje sasvim ispravnom. Evidentno je da se na ispraznim sastancima bez konkretnih rješenja trebalo dodatno kupiti vrijeme za Milorada Dodika i ostvarivanje njegovih secesionističkih težnji.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.